четвъртък, 3 август 2023 г.

Местят Паметника на Съветската армия в Музея на социалистическото "изкуство" и "Альошата" в Бургас, да си хваща пътеката за натам!

  

                                      Снимка: Булфото

Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, обяви пред bTV общинският съветник д-р Антон Койчев от СДС.

Вчера правителството промени собствеността на монумента и отключи процедурата, която се бави от десетилетия и предизвиква остри реакции и протести.

С гласовете на ГЕРБ и СДС в Столичния общински съвет (СОС) процедурата по преместването започна още през пролетта.

Преди два месеца Националният съвет на СДС е задължил общинските съветници да изискат от областния управител на София да извърши деактуване на собствеността на паметника.

"Ние прехвърлихме собствеността към областния управител и от там нататък областният управител ще взема решения заедно със столичния общински съвет", каза премиерът Николай Денков.

Все още няма яснота за сроковете и финансовата страна на преместването, но главният архитект на София е получил задача да проведе конкурс за осмисляне по нов начин на публичното пространство около паметника на Съветската армия.

След откриването на паметника на Съветската армия през 1954 г. бившата Княжеска ботаническа градина е наречена градината на Съветската армия.

Областният управител на София Вяра Тодева написа в съобщение до медиите, че с оглед на обществения интерес преместването на паметника на Съветската армия е сред приоритетните въпроси, по които работи. А градският съвет на БСП излезе с позиция, че няма да позволи "оскверняването на паметта и паметниците на тези, които освободиха България, Европа и света от фашизма", като пропуснаха да отбележат, че фашизма беше заменен със своя политически еквивалент, комунизма и не случайно цяла Европа отбелязва с почин деня на жертвите на фашизма и комунизма изродил се в социализъм не по - различен от националсоциализма на Хитлер.  

Затова, да си пожелаем и "Альошата" в Бургас, да си хваща пътеката към Музея на социалистическото "изкуство", което не беше изкуство а обединен образ на паметник на комунистическата грандомани!

Новините от днес и със задна дата