сряда, 2 август 2023 г.

Климатичните промени създават повишен риск от пренасяни от комари вируси

  

Промяната на климата може да доведе до разпространение в Европа на вируси, пренасяни от комари, писа испанското издание "А Бе Се", цитирано от БТА.

ООН вече предупреди, че климатичните промени "застрашават" европейските страни, които могат да се сблъскат с "рекорден брой инфекции", пренасяни от тези насекоми.

Според изданието става въпрос за болести като треска денга, чикунгуня, вируса зика, пренасяни от тигровите комари (Aedes albopictus) от Югоизточна Азия.

В Европа през 2013 г. тигрови комари са открити в осем държави от ЕС, а през 2023 г. - в 13 държави.

Сара Делакур, професор във Ветеринарния факултет на университета в Сарагоса, обяснява, че "епидемиологичният сценарий в Европа се е променил в резултат на климатичните промени, което е довело до увеличаване на популацията на комари, способни да пренасят болести. "И все пак това не означава, че ще има епидемия от болести ..., рискът обаче е налице", отбеляза тя.

Епидемиологът Селин Госнер обяснява, че средиземноморският климат се е превърнал в най-подходящата среда за тигровите комари, така че "не е изненадващо, че броят на случаите на денга се увеличава".

През последните години "инвазивни видове комари" се появяват в "райони на ЕС, които преди това не са били засегнати", казва Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. "Ако това продължи, ще има повече заразени и евентуално смъртни случаи от болести като треска денга или западнонилска треска", заяви още тя.

Според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията през 2022 г. е премината червената линия на случаите на тропически болести, като заразяването е станало на Стария континент. Регистрирани са общо 1113 заболели и 92 смъртни случая от западнонилска треска, което е най-високият брой от пиковата година 2018 г. насам. Най-много заразени миналата година е имало в Италия - 723 случая. По отношение на денгата в ЕС са регистрирани 71 заразяване през 2022 г., което се равнява на общия брой на тези пациенти между 2010 и 2021 г.

 

Новините от днес и със задна дата