сряда, 26 юли 2023 г.

ДАНС уведоми с писмо НС, че кандидатът за шеф на НЗОК е нарушил закона за пране на пари

  

Държавната агенция за национална сигурност е изпратила официално писмо до председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов, от което става ясно, че единственият кандидат за директор на НЗОК е нарушил закона срещу изпирането на пари.

Документът от ДАНС, касаещ наличието на подадена декларация по Закона за мерките срещу изпирането на пари от Станимир Михайлов, в качеството му на акционер и изпълнителен директор на фирма "Балкан кредит" АД, е качен в сайта на Народното събрание. 

Преди два дни Станимир Михайлов обяви, че е разгласил реалния собственик на фирмата, в която е изпълнителен директор и по този начин е изпълнил изискванията на закона.

"Като консултант през 2018 или 2019 година във връзка с промени в закона за мерките срещу изпирането на мръсните пари, аз лично подписах уведомление-декларация до ДАНС, в което съм посочил кои са крайните собственици, с какво точно се занимава фирмата и всичката останала информация, която беше поискана", категоричен беше Михайлов пред депутатите в здравна комисия, където той беше на изслушване, предаде "Фокус".

Днес обаче от ДАНС опровергават това негово твърдение. В официалното писмо до проф. Ангелов, от агенцията пише, че никога не е получавала декларация във връзка с действителния собственик на "Балкан кредит" АД. 

"След извършена служебна проверка е констатирано, че в ДАНС не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на "Балкан кредит" АД", посочва председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Станимир Михайлов е единствен кандидат за управител на НЗОК, номиниран от коалиция ПП-ДБ. В петък предстои избирането му за управител на НЗОК. До момента остава загадка кой е действителният собственик на фирма "Балкан кредит" АД, където Михайлов е акционер и управител.

Новините от днес и със задна дата