неделя, 25 юни 2023 г.

Андрей Ковачев и Еди Рама обсъждаха българската общност в Албания

 


 Състоянието на българската общност в Албания и отношенията на страната с България бяха сред темите, които обсъждаха евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев и албанският премиер Еди Рама. Това стана по време на втория ден на посещението в Тирана на Андрей Ковачев, който е говорител на Групата на ЕНП по разширяването на ЕС.


В сърдечен и приятелски разговор бяха обсъдена европейската интеграция на Албания и очакването за започване на преговори през есента, регионални въпроси на сигурността, в частност обстановката в Северно Косово и възможностите за излизане от настоящата кризисна ситуация. ЕНП подкрепя започването на преговори с Албания след завършване на скрининговия процес на албанското законодателство от ЕК.

Около тази цел има обединения на огромна част от албанското общество, което се подкрепя както от управляващи, така и опозиция. Беше споделена обща загриженост за ситуацията в Косово и необходимостта от намиране на трайно решение по мирен път.


В двустранен план беше споделена обща висока оценка за историческите връзки между двата народа и потенциала за развитие на контактите на всички нива. По отношение на българската общност г-н Ковачев инфомира за посещението си в област Гора, отправи благодарност за отношението на албанската страна и повдигна въпроса за важността от подобряване на местната инфраструктура в районите, където живее българската общност. 

 


От своя страна, г-н Рама подчерта важността на личните взаимоотношения в политиката, в частност с бившия министър-председател Бойко Борисов, довели до възстановяване на историческа справедливост чрез признаването на българско малцинство в Албания.

Новините от днес и със задна дата