неделя, 25 юни 2023 г.

Пържени камъни са абсолютен хит в Китай (видео)

 

От посетителите се очаква да смучат малките камъни, за да се насладят на богатия и пикантен вкус на ястието, което произхожда от източната китайска провинция Хубей.

Те са инструктирани да изсмучат ароматите, след което да изплюят камъните - оттук идва и името на ястието suodiu, което означава "изсмуквам и изхвърлям".

През изминалата седмица в китайските социални медии се появиха видеоклипове на интернет потребители, които опитват suodiu, пише CNN.

Те показват и как уличните търговци приготвят необичайното ястие. Готвачите заливат камъчетата с  горещо олио, люти чушки, поръсват ги с чеснов сос и след това запържват всичко със смес от скилидки чесън и нарязани на кубчета чушки.

Докато приготвят съставките, тези улични готвачи понякога разказват всяко свое движение с рими, според видеоклипове в Xiaohongshu, китайския еквивалент на Instagram.

"Една порция съживява страстта", казва готвачът в едно видео и добавя, че ястието е толкова популярно, колкото и алкохолът.

След това на клиентите се сервират овкусените камъни в кутии с размер на длан. Според видеото всяка порция струва около 16 юана (2,30 долара).

"Трябва ли да ви върна камъчетата, след като приключа?", пита един клиент в същия клип. "Занесете си ги вкъщи за спомен", отвръща готвачът.

Смята се, че suodiu датира от стотици години. Според репортаж на местна медия тя се предава от поколения наред от лодкарите. В старите времена лодкарите можели да заседнат насред реката и да останат без храна, докато доставят стоки.

За да "намерят щастие в горчивината",  те събирали камъни, които готвели с други подправки, за да приготвят ястие./trip.dir.bg

Новините от днес и със задна дата