понеделник, 19 юни 2023 г.

Съмнения в данните на гръцките власти при трагедията с кораба с мигранти

  

                                  Снимка: БТА/AП

ООН призова за разследване на начина, по който са действали гръцките власти по време на потъването на кораб в Йонийско море. Смята се, че на борда му е имало до 700 души, като 104 бяха спасени, извадени бяха и 78 тела. Всички останали пътници се смятат за изчезнали и има опасения, че са мъртви. Издирването на още оцелели се оказа безуспешно.

Според BBC има доказателства, поставящи под съмнение разказа на гръцката брегова охрана за трагедията с потъналия в сряда кораб. 

Медията съобщи, че анализът на движението на други кораби в района на инцидента предполага, че претовареният рибарски кораб не се е движил поне седем часа преди да се преобърне. Гръцката брегова охрана обаче твърди, че през тези часове корабът е следвал курс към Италия и не се е нуждаел от спасяване.

Заключенията на BBC са на базата на компютърна анимация за проследяване на данни, предоставени от платформата за морски анализи MarineTraffic. Тези данни показват активността в малък специфичен район, където по-късно е потънал корабът с мигрантите, поставяйки под съмнение официалните твърдения, че плавателният съд не е имал проблеми с навигацията. 

Гръцки служители твърдят, че хората на борда са казали, че не искат помощ и не са били в опасност до малко преди лодката им да потъне. Заради това от ООН призовават за разследване на начина, по който са действали гръцките власти. 

Още вчера някои медии цитираха оцелели да казват, че гръцката брегова охрана е причинила потъването на лодката, опитвайки се да я изтласка към Италия. Гръцкият вестник "Катимерини" публикува стенограмата от доклада, който капитанът на патрулна лодка на бреговата охрана е предал на своите началници. 

"Ние се приближихме към плавателния съд, за да проверим състоянието му и това на пътниците и отново предложихме помощ", посочва той. Когато служителите завързали въже за носа на кораба, от борда се чули викове "Не искаме помощ" и "Отиваме към Италия", се посочва в доклада. 

"Въпреки многократните въпроси дали се нуждаят от помощ, те ни игнорираха и отвързаха въжето около 23.57 часа (20.57 по Гринуич). Те включиха двигателя и се насочиха на запад с бавна скорост", се отбелязва още в доклада. 

Патрулната лодка след това ескортирала риболовния плавателен съд на разстояние от 200 метра. В 1.40 часа сутринта корабчето спряло и леко се наклонило. Сред пътниците настъпила суматоха и се чули писъци. След минута лодката се преобърнала и потънала, се казва в доклада.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата