сряда, 7 юни 2023 г.

Спецакция в 3 страни удари международна мрежа за трафик на мигранти по "Балканския маршрут"

  

Разбита е международна мрежа за нелегална имиграция. Участниците в нея са принуждавали бежанците да пътуват в претъпкани камиони. Мигрантите са вкарвани в Европа при нечовешки условия, съобщи германското издание "Билд".

Общо около 200 полицаи и други служители на правоприлагащите органи извършиха днес по време на операцията обиски в 16 обекта в Румъния, България и Есен-Щеле, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Шестима предполагаеми членове на трафикантската мрежа бяха задържани в Германия, Румъния и България, се казва в комюнике на германската федерална полиция. Подозира се, че тази мрежа е вкарала над 560 мигранти на германска територия и над 300 мигранти в Румъния.

По време на мащабната акция в Румъния, в района на Тимишоара, Арджеш и Арад, бяха претърсени жилища, в които са били настанени мигранти.

Разследванията по случая са започнали след свидетелски показания, събрани от турски и сирийски граждани в районите, граничещи с Австрия, Чехия и Полша. Мигрантите са били превеждани през т.нар. "Балкански маршрут". Участниците в мрежата са използвали камиони, като са задължавали мигрантите да се крият сред прекарваната с тях стока "при нечовешки условия в продължение на по няколко дни".

С цел разкриване и разбиване на международно действащата мрежа за контрабанда още през декември беше сформирана международна група за разследване от няколко органа. С участието на Евроюст и Европол беше сключено съдебно споразумение между прокуратурата в Ландсхут, прокуратурата на Върховния касационен съд в Румъния и прокуратурата за организираната престъпност в Сърбия.

По време на акцията полицаите са иззели три скъпи автомобила, мобилни телефони, пари и други доказателства.

"Арестуваните лица сега ще бъдат изправени пред съответните компетентни органи", заяви полицията.

Новините от днес и със задна дата