петък, 5 май 2023 г.

След повече от половин век опити ваксината срещу Респираторен интестициален вирус (RSV) е факт

  

Нов пробив на фармацевтичната наука направи възможно одобрението и регистрацията от Американската агенция по лекарства FDA на първата в света ваксина срещу Респираторен интестициален вирус (RSV). Първите опити за разработване на ваксина срещу патогенът, който води до най-честите усложнения на белите дробове в зимния сезон, са започнали преди 60 години, но до скоро всички до един са били неуспешни.

На 3 ти май тази страница в превенцията на вирусни усложнения се затвори.

Защо ваксината срещу RSV е толкова важна?

Въпреки полярното настроение по отношение на ваксинациите, причинено от дългата пандемия от COVID-19, медицинската общност има повод да ликува. В зимния сезон вирусните бронхеолити и пневмонии, причинени от RSV са причина за стотици хиляди хоспитализации и десетки хиляди смъртни случаи, 6% от които са деца. На този етап ваксината не е показана за педиатричната популация, но хората във възрастта над 60 години и с рискови фактори за развитие на усложнения ще могат да си отдъхнат. Освен грипните вируси, RSV е другата причина за повишена смъртност в есенно-зимния сезон сред възрастното население.

Какво представлява ваксината?

Ваксината генерира мощен защитен отговор срещу SRV като таргетира префузионен F протеин - част от вируса, който му позволява да се прикрепи към човешки клетки и да ги зарази. Според специалисти, чрез инжектирането на този стабилизиран протеин във ваксината, имунната система се тренира да изработи антитела срещу тези протеини, като по този начин ги прави неспособни да навлязат в клетката и да предизвикат инфекция.

Доколко успешна е ваксината и има ли странични ефекти?

Клинични изпитвания с над 37000 души над 60 годишна възраст показват изключително добра поносимост, намаляване на общата заболеваемост с 66% и предотвратяване на тежко протичане на болестта с 86%. При хора от възрастната популация с хронични сърдечносъдови заболявания и диабет ваксината е дала 94,6% ефективност като превенция на тежко протичане на инфекцията. Близо същия процент ефикасност отчитат и при най-възрастната група, участвала в изпитването - 70-79-годишните.

По отношение на страничните ефекти, проследяващите отчитат при някои случаи леки и кратковременни постваксинални симптоми, свързани със зачервяване и болка на мястото на убождането, главоболие, умора и мускулни болки. По отношение на неврологичния синдром на Гилен-Баре, документацията, водена от FDA отчита един изолиран случай, асоцииран с поставената ваксина. Синдромът на Гилен-Баре (GBS) е рядко заболяване, при което имунната система атакува периферната нервна система. Докато учените не разбират изцяло механизма на поява на този синдром, от Центъра по заразни болести (CDC) отчитат, че всеки 1-2-ма души на 100 000 развива GBS, а при ваксинация този процент значително нараства - при 1 на 15 000 ваксинирани неврологичното увреждане става факт, но в повечето случаи с временен характер.

На този етап ваксината е одобрена за САЩ. Очаква се скоро тя да стане реална възможност, от която да се възползват и хората на Стария континент.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата