петък, 5 май 2023 г.

Осем убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия (видео)

  

8 души бяха убити и 13 ранени при нова масова стрелба в Сърбия край град Младеновац, на около 42 км южно от Белград, предаде Танюг. Сред загиналите е 21-годишен полицай и сестра му. Седем от пострадалите са в критично състояние.

Стрелбата е станала в село Дубона, община Младеновац, около 23 часа тази нощ. Сред ранените има и деца. Операцията "Вихър" е в ход, над 600 полицаи участват в залавянето на масовия убиец. Извършителят У.Б. (21) е обграден, но отказва да се предаде и продължава да стреля.

Според местни медии заподозреният се е скарал с група хора в училищен двор в Дъбън, взел е автомат и пистолет от дома си и открил стрелба по тях. След това отпътувал с колата си за съседните села Мали Орашие и Шепшин, като по пътя е стрелял по хора на произволен принцип.

Предполага се, че младежът е син на военен. Според източници на "Вечерне новости" заподозреният е обкръжен, но не е съгласен да се предаде на полицията и стреля по полицаите.

Всички налични патрули са изпратени в посока Младеновац и Мали Пожаревац. Всички подходи са блокирани, хеликоптери ще прелитат над Младеновац.

Към района са изпратени линейки.

В коментар, публикуван в сръбския информационен портал "Телеграф", министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата "терористичен акт" без да предостави повече подробности.

Ройтерс съобщава, че край село Дубона, разположено недалече от град Младеновац, тежко въоръжени полицаи са направили контролен пункт и претърсват преминаващите автомобили.

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде.

Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.

Снощи ученици и други хора, облечени в черно, изпълниха улиците около училището в Белград. Хиляди хора запалиха свещи и оставиха играчки и цветя, за да почетат паметта на жертвите.

Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.

Десетки гимназиални учители се събраха снощи пред сградата на министерството на образованието в центъра на Белград, за да поискат подобрения в сигурността на училищата и в образователната система, допълва Ройтерс. За днес синдикатите в сферата на образованието в Сърбия са обявили стачка.

Заради стрелбата в училището Сърбия е в тридневен траур от днес.

Междувременно сръбското правителство предложи мораториум от 2 години върху издаването на разрешителни за притежание и носене на огнестрелно оръжие. До 3 месеца трябва да приключи проверката на всички издадени разрешителни за оръжие.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата