петък, 5 май 2023 г.

Сарафов: Бях подведен от думите на главния прокурор, че се притеснява за децата си

 

               Снимка: Bulphoto

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов излезе с позиция, в която отговори на обвиненията на ПП-ДБ в лъжа и на призива на коалицията да подаде оставка от поста. Сарафов уточнява, че за първоначалния си коментар е бил подведен от изказване на главния прокурор и същевременно напомня на поискалите оставката му, че няма как да погазват разделението на властите.

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: "само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора", са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си.", заявява Сарафов в позицията си, изпратена на БТА.

Сарафов заявява, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него. Като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него. "Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден - 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: "Кой е бил в автомобила с главния прокурор", допълва директорът на следствието.

"Същевременно няма да позволя доброто ми професионално име и репутация, изграждани съвестно и почтено в продължение на 28 години, да бъдат опетнени от лице, добре известно ми в професионален аспект от близките си връзки с покойния вече контрабандист Косьо Самоковеца, срещу когото лично съм водил досъдебни производства", казва още шефът на следствието.

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите "шеги и закачки", категоричен е зам.главният прокурор.

Сарафов напомня, че у нас има разделение на властите и не може депутати да искат оставката на магистрат.

"Продължавам да смятам, че България е правова държава и затова не ми е ясно как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега", посочва Сарафов.

"Междувпрочем, именно аз поисках съдействие по разследването от Европол и други наши международни партньори, които освен, че фактически ще подпомогнат разследването, ще осъществят и своеобразен мониторинг върху казуса, именно предвид неговото политизиране", уточнява началникът на следователите.

"Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно - единствено съобразно фактите и закона", завършва позицията на шефа на Националната следствена служба.

По-рано в изслушване пред парламента вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че семейството на Иван Гешев не е пътувало в неговия коиртеж, нито в колата му по време на взрива на 1 май на пътя Самоков-София. Веднага след това Атанас Атанасов и депутати от ПП-ДБ призоваха за оставката на Борислав Сарафов, понеже излъгал обществото, като заявил обратното. 

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата