сряда, 24 май 2023 г.

Откриха планетариума в Бургас (видео)

 

В Бургас на 24 май откриха планетаруима. Новата туристическа атракция е изградена от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Планетариумът е част от научния център "Планет Ум" на Морска гара.

На откриването кметът на Бургас Димитър Николов подчерта: "На тези, които коментират, че в Бургас се отнемат корабни места, искам да кажа-корабни места в Бургас има в изобилие, стига да има товари. Ние не отнемаме корабни места, а Бургас става, с това съоръжение, още по-морски град. Тук ще е центърът на познанието и науката."

Съоръжението представлява сферична метална конструкция с прожекционен купол от 8 метра в диаметър. Подходящо е за изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от целия регион. Планитариумът е достъпен за хора с увреждания. Тайните на необятния Космос чрез 2D и 3D визуализации могат да наблюдават 50 души едновременно.

Първите посетители споделиха:

"Видяхме красивия космос, който ни очарова с историята на Вояджър 1 и Вояджър 2. Интересно е, препоръчвам го."

"Беше 3D атракция, филмът беше много хубав. Внукът е много доволен. Ние сме радостни, че това нещо съществува в Бургас."

Днес стана ясно и, че се водят разговори за прехвърлянето на научния център за стопанисване от Община Бургас.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата