петък, 19 май 2023 г.

Учени откриха радиоактивен източник на топлина в Марс

 

Екип от изследователи в ETH Zurich в Швейцария казват, че са разбрали колко дебела е марсианската кора чрез анализиране на данни, получени от спускаемия апарат на НАСА Mars InSight.

Откритието ги доведе до интересно заключение: основният източник на топлина на планетата, който се произвежда дълбоко във вътрешността ѝ, изглежда е резултат от радиоактивни елементи като торий и уран, разпадащи се с течение на времето.

Изследването показва, че вътрешността на Червената планета е изненадващо подобна на нашата собствена Земя.

Екипът анализира данни, получени от сеизмометъра на InSight по време на най-силното "марсотресение". Сеизмичните вълни са били достатъчно силни, за да обиколят Марс три пъти, заявява екипа, ръководен от Дойон Ким, сеизмолог в Института по геофизика в ETH Zurich.

Учените използват данните от трусовете, за да определят дебелината на марсианската кора, която се оказва средно между 41 и 56 километра.

"Това означава, че кората на Марс е много по-дебела от тази на Земята или Луната", каза Ким в изявлението. По-малките планетарни тела обикновено имат по-дебела кора от по-големите. Екипът установи също така, че плътността на кората на Червената планета е сходна в северното и южното полукълбо.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата