събота, 13 май 2023 г.

Германски правителствени източници потвърдиха: След Рим, Зеленски ще отиде и в Берлин

 

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне утре в Берлин, потвърдиха пред Ройтерс германски правителствени източници. Берлинската полиция също потвърди миналата седмица, че се готви за евентуално посещение и изгражда кордон за сигурност около голяма част от правителствените сгради в столицата, припомня ANSA.

Потвърждението, макар и все още неофициално, идва след седмици спекулации дали Зеленски ще пътува и до Германия този уикенд. 

Очаква се след среща на Зеленски с канцлера Олаф Шолц и други висши служители в канцлерството двамата лидери да отпътуват за западния град Аахен, където украинският президент ще получи европейската награда "Карл Велики", присъдена на него и на народа на Украйна. Според организаторите тя е признание, че украинската съпротива срещу руската инвазия брани "не само суверенитета на страната и живота на нейните граждани, но също Европа и европейските ценности".

По-рано германското правителство пък обяви, че подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2,7 млрд. евро. Доставките ще включват 30 допълнителни танка Леопард-1 А5, 20 нови бронирани машини "Мардер" и повече от 100 по-малки бронирани машини, 200 дрона за наблюдение, четири нови системи за противовъздушна отбрана Ирис-Т и техните пускови платформи, множество ракети за противовъздушна отбрана, 18 гаубици и боеприпаси. "Шпигел" нарече това "най-големият пакет военна помощ, предоставян от Берлин от началото на руското нашествие". 

Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк коментира, че новият план на Германия за военна помощ за Киев обрича Русия на загуба. 

Последното посещение на Зеленски в Германия беше за Мюнхенската конференция по сигурността през февруари миналата година, непосредствено преди избухването на войната. 

Германия ще е деветата страна, която той посещава от началото на руската инвазия, след пътуванията му до САЩ, Полша, Великобритания, Франция, Белгия, Финландия, Нидерландия и днешната му визита в Италия. 

Днес Зеленски е в Италия, което той определи като "важно посещение за подхода към победата на Украйна". 

Италия напълно подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, каза италианският президент Серджо Матарела при посрещането на украинския си колега. 

"За нас е чест да сте тук в Рим", каза Матарела на Зеленски в записи, излъчени по италианска телевизия и цитирани от БТА. "Поисках да се срещнем отново след разговора ни преди години, въпреки че сега е при различни обстоятелства, ние сме изцяло на ваша страна", заяви Матарела. Той е изявен помощник на Украйна, а лидерът Зеленски се очаква да призове за допълнителна помощ от Запада. Срещата му с папата пък се очаква да се състредоточи върху изгледите за мир. 

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони приветства украинския президент в двореца "Киджи" в Рим, предаде ДПА. Тя се срещна със Зеленски в двора на нейната официална резиденция около 13 часа местно време, където украинският лидер беше посрещнат с военни почести. След работен обяд в двореца двамата направиха общо изявление за медиите.

Италия залага на победата на Украйна във войната срещу руската инвазия, заяви Мелони на съвместната пресконференция, предаде италианската новинарска агенция АНСА. 

"В края на февруари бях в Киев. На 26-ти (февруари) проведохме голяма конференция за възстановяването на Украйна, за да покажем, че нашата старана иска да играе водеща роля във възстановяването и че залагаме на победата на Украйна", каза тя. 

Мелони допълни, че Италия ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев. "Ще продължим да оказваме подкрепа, включително военна, така че Украйна да може да отиде на преговори със солидна позиция. Това е важно, защото не може да се постигне мир от позицията на капитулация", каза тя. "Мирът ще настъпи само ако и когато Русия прекрати военните действия", заяви Мелони в края на срещата си със Зеленски. 

Тя за пореден път призова Москва "да спре агресията и да изтегли войските си". 

"Подкрепяме дипломатическо решение на конфликта. Подкрепяме мирната формула от 10 точки на президента Зеленски. И признаваме легитимните стремежи към Европа на Украйна, която е аванпост за сигурност на целия европейски континент". 

Мелони допълни, че "Украйна е жертва на агресия и че защитавайки своята цялост и идентичност, тя отблъсква войната от останалата част на Европа. Това, което правят украинците, го правят и за нас". 

На общата пресконференция Зеленски се обърна към Мелони с думите: "Джорджа, благодаря ви за възможността да бъда в тази красива държава с велика история. Тук съм, за да ви стисна ръката и да ви благодаря, че дадохте убежище на украинските граждани, никога няма да го забравя". 

Зеленски, освен това, написа на украински и италиански език в "Телеграм", че Италия е на правилната страна във войната на Украйна срещу руската инвазия. "Благодарен съм за последователната подкрепа за Украйна. Оценяваме важната военна помощ, която дава на страната ни възможност да се противопостави на руската агресия. Ключът към успеха ни на бойното поле е навременното получаване на необходимата помощ", допълни той.

Зеленски пристигна в Рим по-рано тази сутрин с италиански правителствен самолет, който тръгна от полския град Жешов близо до украинската граница. На летището в Рим той бе посрещнат от италианския външен министър Антонио Таяни, преди да се отправи към италианската столица с дълъг конвой превозни средства. 

Украинският посланик в Италия Ярослав Мелник и италианският посланик в Украйна Пиер Франческо Зазо също са били на летището при пристигането на Зеленски, предаде АНСА. Зеленски е придружаван от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрей Ермак. Вечерта украинският президент ще бъде гост на известното телевизионно предаване "Порта а Порта", съобщи телевизия РАИ. 

Преди пристигането на Зеленски в Рим бяха взети извънредни мерки за сигурност. Около 1500 полицаи и служители по сигурността бяха разположени, за да осигурят безпроблемното протичане на държавното посещение. 

На летищата, гарите и в метрото бяха въведени специални проверки на сигурността. Над града беше обявена зона, забранена за полети, включително за безпилотни самолети, а навсякъде, където се очаква Зеленски да бъде, има разположени снайперисти. 

Украинците, живеещи в Италия, се събраха на известния площад "Барберини" в центъра на Рим в очакване на пристигането на Зеленски. Въпреки дъжда те изпяха заедно украинския национален химн. "Искаме да кажем на президента, че сме с него", заяви по италианската телевизия ръководителят на Християнската асоциация на украинците в Италия Олес Хородецки. Те са уверени, че "Украйна ще прогони нашествениците и ще донесе мир". 

Жозеп Борел: ЕС трябва да ускори доставките си на боеприпаси за Украйна 

Европейският съюз трябва да ускори снабдяването с боеприпаси на Украйна, тъй като тя се нуждае от 1000 артилерийски снаряда всеки ден само в района на Бахмут, заяви днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. 

Борел отбеляза, че на среща с колегите си от ЕС в Стокхолм украинският външен министър Дмитро Кулеба е подчертал, че Киев се нуждае от повече подкрепа, за да се защити от инвазията на Русия. 

Запитан от журналисти как ЕС би могъл да ускори доставките си, Борел отговори, че страните членки трябва да прегледат запасите си и да преодолеят логистичните предизвикателства. 

През март министрите в Евросъюза одобриха план на стойност най-малко 2 милиарда евро за снабдяване на Украйна с един милион артилерийски снаряда и ракети в продължение на 12 месеца. Планът разчита на това, че страните от ЕС ще доставят снаряди от собствените си запаси и ще правят общи нови поръчки. 

Борел заяви, че Украйна има особена нужда от боеприпаси с голям обсег, "тъй като руснаците бомбардират отдалеч". "Украинците трябва да имат възможност да достигнат същия обсег", каза той. Преди срещата Кулеба също заяви, че артилерийските боеприпаси с голям обсег ще бъдат в центъра на дискусиите.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата