петък, 19 май 2023 г.

МОН сезира компетентните органи заради продажбата на отговорите от матурата

  

Министерство на образованието и науката (МОН) изпрати сигнали до компетентните органи във връзка с появилата се днес информация за нерегламентирано разпространение на отговорите от проведения държавен зрелостен изпит по Български език и литература, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Отговорите са се продавали срещу определени суми и в социалните мрежи. По данни на bTV решенията на задачите били предлагани срещу 400 лева. 

За превод на сумата трябвало да бъдат използвани офисите за бързо разплащане, а отговорите се получавали чрез мобилно приложение. 

Според ученици е имало и по-добри оферти за правилните отговори на матурата, започващи от малко над 100 лв.

Общо 47 650 младежи бяха допуснати днес до държавния зрелостен изпит, съобщиха по-рано от МОН. Явиха се 45 889 от тях, което е 96,3 процента от общия брой допуснати.

Матурата се проведе в 750 училища в цялата страна, като навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Изпитният вариант бе генериран в 5:45 часа в МОН сред близо 6 милиона комбинации, добавя БТА.

"Пътят на посвещаването в любовта" беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата". Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

В първата част на матурата по български език и литература се набляга върху прилагането на книжовните норми и на четенето с разбиране. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата