петък, 19 май 2023 г.

Г-7 с ангажимент за свят без ядрени оръжия, още санкции за Русия и обучение на украински пилоти

  

Групата на седемте водещи демократични сили (Г-7) пое ангажимент за постигане на "свят без ядрени оръжия и неотслабваща сигурност за всички", предаде ДПА, като се позова на съвместна декларация от срещата на върха на Г-7 в Хирошима.

В документа се посочва, че лидерите на седемте страни остро осъждат руската ядрена реторика и изразяват опасения от ядреното въоръжаване на Китай.

Град Хирошима е разрушен от американска атомна бомба през 1945 г., а три дни по-късно и град Нагасаки е ударен от подобно оръжие, при което загиват стотици хиляди хора, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Лидерите от Г-7 посочват в съвместното си изявление, че се срещат в "исторически момент" в град Хирошима, който заедно с Нагасаки "напомня за безпрецедентното опустошение и огромното човешко страдание, преживяно от хората в резултат на атомните бомбардировки през 1945 година".

Ускореното и непрозрачно разрастване на ядрения арсенал на Китай и липсата на смислен диалог също представляват "заплаха за глобалната и регионалната стабилност", допълват световните лидери.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия следва да бъде запазен като основа за стремеж към ядрено разоръжаване и мирно използване на ядрената енергия. Целта за "свят без ядрени оръжия" трябва да бъде постигната чрез "реалистичен, прагматичен и отговорен подход", се казва още в декларацията.

По-рано през деня Кремъл заяви, че "последните останки" от споразуменията между Русия и САЩ за контрол контрол на стратегическите нападателни оръжия изчезват, след като конгресмени от Републиканската партия на САЩ внесоха законопроект за отмяна на договора Нов СТАРТ.

По-рано тази година руският президент Владимир Путин преустанови участието на Москва във въпросния договор, чиято цел бе да се ограничи броят на стратегическите ядрени бойни глави, които САЩ и Русия могат да разполагат.

"Може само да заявим със съжаление, че между Москва и Вашингтон няма сериозни, съдържателни договори по тези въпроси", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Последните останки от международната договорноправна рамка в тази област се изплъзват изпод краката ни", допълни той.

Байдън e одобрил обучението на украински пилоти на Ф-16 от четвърто поколение, ще има и нови санкции за Москва

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри плановете за обучение на украински пилоти на произведени в САЩ изтребители Ф-16, твърдят запознати източници, цитирани от АП. Байдън е взел това решение, след като се е съветвал със съюзниците си на срещата на върха на страните от Г-7 за това как да се засили подкрепата за Киев срещу руската инвазия, предава БТА.

По думите на източниците, които пожелават да останат анонимни, той е обявил одобрението си за обучението по време на срещата на лидерите на Г-7 в Хирошима. То вероятно ще се проведе в Европа през следващите месеци.

На форума лидерите обявиха и нови санкции срещу Москва, преди президентът на Украйна Володимир Зеленски да се присъедини към тях на срещата на върха в неделя.

Байдън каза пред лидерите, че решенията кога, колко и кой ще предостави на Украйна изтребители от четвърто поколение, за да ги използва в битка, ще бъдат взети през следващите месеци, докато трае обучението.

Зеленски постоянно призоваваше за доставка на западни изтребители, които да подсилят отбраната на страната му в продължаващата вече 15-месеца война на Русия срещу Украйна, но досега се сблъскваше със скептицизма на САЩ. Съгласно правилата за лицензиран износ, САЩ трябва да одобрят всяко усилие на съюзниците за обучение на украински пилоти.

През последните седмици европейските съюзници на САЩ се застъпиха за идеята за изпращане на изтребители в Украйна, също както и членове на кабинета на Байдън, включително държавният секретар Антъни Блинкън, който се очерта като един от твърдите поддръжници на тази идея сред представителите на президентската администрация.

Шолц: Хирошима ни напомня да се стремим към мира и сигурността

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страните от Г-7 остават ангажирани с оказването на икономическа и военна помощ на Украйна, предаде ДПА.

"Още веднъж дадохме уверения, че Украйна ще получава необходимата помощ, колкото е нужно", каза Шолц пред журналисти в края на първия ден на срещата на върха на седемте най-развити световни икономики в Хирошима, Япония.

Справедливият мир ще бъде възможен само тогава, когато Русия осъзнае, че трябва да прекрати тази война и да изтегли войските си, добави той, цитиран от БТА.

Шолц подчерта, че Хирошима е паметно място, "което ни дава мандат да направим така, че мирът и сигурността в света да останат гарантирани и че не трябва да има ядрена ескалация".

Той каза това, докато лидерите припомняха за жертвите на първата атомна бомбардировка в световната история, извършена от САЩ на 6 август 1945 г. над града и унищожила около 80 процента от него.

Над 70 000 души умират мигновено, а още десетки хиляди - през първите месеци и години след пускането на бомбата.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата