сряда, 10 май 2023 г.

Иван Кондов: Свидетели сме на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи

  

             Снимка: БТА

Очакваме държава, кандидат за членство в Европейския съюз, ефективно да защитава всички свои граждани. Вместо това сме свидетели на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи, чрез повдигането на безпочвени обвинения срещу тях, чрез притискането им със съдебни дела, чрез тяхното демонизиране в медиите и особено в социалните мрежи. Това каза служебният министър на външните работи Иван Кондов на брифинг за медиите в Министерството на външните работи, цитиран от БТА.

Коментарът му е по повод отношенията България - Република Северна Македония и последните събития, свързани с отношенията на властите в РСМ към български граждани.

Кондов добави и продължаващия натиск, заплахи, език на омраза срещу българската общност в РСМ.

Министър Кондов припомни, че на 6 май - Гергьовден, българският депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима български граждани бяха спрени на границата с Република Северна Македония и недопуснати на територията на страната. Тримата са пътували за честването на едно от българските военни гробища - това в Ново село, добави той.

По думите му честването е традиционно и досега не е имало проблеми и не е предизвиквало противоречия.

В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи на реда на РСМ, изрично е посочено, че в граничната система на съседната ни държава, те фигурират в забранителен списък, посочи министър Кондов.

МВнР е в процес на информиране на всички наши партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното от Скопие намерение за добросъседски отношения и за изпълнение на поетите от него ангажименти, добави той. По думите му ще бъдат изпратени официални писма до институциите в ЕС.

Кондов припомни, че вчера на разговори във ведомството, относно случилото се, беше привикан и посланикът на РСМ в България Агнези Руси Поповска. Прави впечатление, че обяснението на посланик Поповска и съобщението на МВнР на РСМ се разминават с официалните документи, връчени от граничните власти. Изложената от тях теза, че Ковачев е едва ли не косвена щета на някакви други лица, които представлявали заплаха на обществения ред е, меко казано, несъстоятелна, коментира Кондов.

По думите му този случай е симптоматичен за проблемите, пред които е изправено служебното правителство в отношенията си със Скопие, но и за проблемите, които предстоят пред всяко следващо правителство.

Практиката на Скопие е да информира нас и нашите партньори от ЕС по начин, който се разминава с действителността или най-малкото с посланията, които отправя за вътрешнополитически цели. Това възпрепятства възстановяването на нашето доверие и влияе негативно върху нашия диалог, посочи министър Кондов.

Той отбеляза липсата на поетите ангажименти от страна РСМ и даде пример, по думите му, за липсата на "елементарни жестове от добра воля" като договореното извинение към българите репресирани от комунистическия режим в бившата Социалистическа Република Македония и отварянето на архивите на държавния репресивен апарат през 1991 г.

Министър Кондов напомни и за необходимостта правителството в Скопие да формира обществената подкрепа за вписване на българите в Конституцията на страната. Липсата на обществена подкрепа за каузата за гарантиране на равни права за всички граждани сама по себе си е индикатор за наличието на сериозен проблем по отношение на европейската интеграция на дадена държава. Но и практиката местните българи да се представят като някакъв внесен отвън проблем, с който държавата демонстративно се справя, по-скоро насърчава негативното отношение на част от македонското общество към българите и прави невъзможно генерирането на конструктивна обществена подкрепа, коментира той.

Ние искаме да видим нашия съсед в ЕС, но това зависи от неговите действия, каза още министър Кондов.

На въпрос относно черните списъци на РСМ, министър Кондов заяви, че вчера е адресирал въпроси до посланика на РСМ, свързани с това какви са критериите за попадане в тях. По думите му се очаква отговор от македонска страна.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата