понеделник, 15 май 2023 г.

Борисов отговори на Гешев: На никого не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал

 Главният прокурор скъса оставката си и скочи на Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече твърденията на главния прокурор Иван Гешев, че му е предлагал посланически пост преди месеци, за да се оттегли доброволно от прокуратурата. Коментара той направи в кулоарите на парламента малко след изявлението на Гешев и скъсаната оставка, и непосредствено преди срещата за участие в експертно правителство с ДПС.

И напомни кой назначава посланици. "Не съм в позиция да давам посланически постове, които се подписват от президента. "На никого не съм се обаждал, на никого указания не съм давал", отсече лидерът на ГЕРБ.

"Като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост? Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил, който и да било, освен на него, когато стана атентатът, да изразя загриженост, съчувствие към семейството му, защото този, който си позволи да плаши семейството, му е боклук", коментира Бойко Борисов пред медиите в кулоарите на парламента.

"Да наречеш избраниците на народа "боклук", също не е коректно", коментира лидерът на ГЕРБ по повод думите на Гешев към политиците, които той нарече "политически боклук".

"На нито едни прокурор или съдия не съм се обаждал. Никакви листчета не съм пращал и никакви предупреждения не съм изпращал. Аз още повече съм убеден, че законите, които казахме, че ще приемем, трябва да бъдат приети", добави той по отношение на механизма за контрол над главния прокурор и въвеждането му през законодателството.

Борисов напомни още, че не той и партиите, а Висшият съдебен съвет имат правомощието да подемат и осъществят процедурата по отстраняването на главния прокурор.

"Това става от ВСС. Какви процеси са текли там, кой на кого се е обаждал - аз на никого не съм се обаждал, с никого не съм разговарял и на никого не съм давал указания", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той се възмути, че от три години някои политици и партии искат оставката на Гешев, а сега, щом заговорила за това Мария Габриел, ГЕРБ станали лошите.

 "Не чух Христо Иванов, не чух Кирил Петков, не чух Асен Василев, не чух "Възраждане", не чух ИТН, БСП, ДПС, само аз съм му виновният", негодува Борисов и изреди още имена и политически формации. "Три години се иска оставката на Гешев от всички политици. Когато Габриел заговори за оставката, "ние станахме лоши", отбеляза Борисов. 

"Казали сме същото, което и останалите партии. Защо се озлобява срещу нас, не знам, но ми прави впечатление, че подминава другите партии. В нито едно от изказванията му не съм се разпознал", добави още Борисов.

Борисов заключи, че атаката е инспирирана от някой, който не иска да има редовен кабинет.

"Още повече съм убеден, че има сили, които, като видят, че ще се състави правителство, се задействат със страшна сила", каза Борисов. Той не посочи имена и не даде подробности кого визира. 

"Витаят. Откъде да ги знам кои са. Но това са фактите. Когато Мария Габриел повтори, че законите и оставката са първи в нейната програма - ние станахме лоши", констатира Борисов.

Борисов коментира, че не се страхува от нов арест. Добави още, че очаква резултати от заявеното от Гешев в интервюта, че до две-три седмици по знакове дела ще има резултат.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата