понеделник, 15 май 2023 г.

ВВС трябва да реши: Главният прокурор отказа да подаде оставка, заместникът му - също

 

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да подава оставка, след като в края на миналата седмица шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха той да бъде предсрочно освободен от длъжност. Днес Гешев показа пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това заяви, че ще поиска от ВСС да отстрани заместника му Борислав Сарафов, ако той сам не подаде оставка.

Няколко часа по-късно Борислав Сарафов също направи изявление пред медиите, в което призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от ВСС. Сарафов заяви, че няма да подаде оставка, но добави, че се страхува за живота си.

Политиката трябва да излезе от съдебната власт, заяви Иван Гешев

В изявление пред медиите днес главният прокурор Иван Гешев показа лист с оставката си и я скъса. Работил съм само и единствено за България и сигурността на българските граждани, каза той.

Главният прокурор съобщи, че след като е пристигнал в неделя от САЩ, е бил поканен до 10:00 ч. да си подаде оставката. Беше споменато моето семейство и че това, ако не го направя, някой ще натисне "копчето Enter" с някакви неща, с някакви видеоклипове, и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава, каза Иван Гешев.

По думите му политическата мафия, олигарсите и престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат, са се обединили срещу прокуратурата, заради работата ѝ срещу престъпността. Главният прокурор отбеляза опита за атентат срещу него на 1 май, който определи като целенасочен опит да бъде убит, и добави, че "истината ще излезе наяве".

"Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше, в някаква степен внимателно, да я ръководи в интерес на собствените си, може би, користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности", заяви Иван Гешев.

По думите му "може би някой възприема, че аз съм бъг в системата и този бъг трябва да бъде отстранен, за да може да функционира системата по същия начин, за да може да се краде". Главният прокурор каза, че преди месеци е получил предложение, завоалирано - "казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия". Борисов отрече това пред медиите. След това Гешев разказа неговата гледна точка за реакциите на част от политическите партии, заместника му Борислав Сарафов, както и на шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които поискаха от Пленума на съвета да бъде освободен от длъжността главен прокурор. "Аз ще довърша мандата си, независимо от всичко", заяви Иван Гешев.

Той добави, че е време "да бъде изметен този политически боклук", като посочи, че "това не е моя работа, това е работа на българския народ, ако смята, че това е важно за него, за мен като гражданин е важно".

Явно Гешев смята, че притежава прокуратурата като собственост, каза Борислав Сарафов

В ранния следобед брифинг за медиите даде и директорът на националното следствие и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Явно Гешев смята, че притежава прокуратурата като собственост, но никой не притежава нотариален акт за това. Срамувам се от поведението на Гешев, каза Сарафов.

Той допълни, че няма да подава оставка, но настоя за охрана.

"Тъй като познавам г-н Иван Гешев, завявам, че се страхувам за живота си и настоявам за охрана от Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието, за да не се окажа внезапно убит, както беше убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор", заяви Борислав Сарафов.

Той се обърна чрез медиите към служебния министър на правосъдието Крум Зарков да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата му сигурност, като добави, че се страхува за живота си.

Директорът на следствието посочи, че днес Иван Гешев сам е признал, че държи "на трупчета" делото "Барселонагейт", за да може да извива ръцете на политиците. По думите му не може един казус да не бъде решаван години наред. Сарафов определи тази действия като "срамна тайна". По думите му Иван Гешев е показал, че не е само административен ръководител и е признал, че "съдбата на това конкретно разследване зависи лично от него".

Заместник главният прокурор изрази надежда страхът на колегите му от Иван Гешев да не е толкова силен и "сковаващ сърцата", като ги призова да направят открити общи събрания по места или едно общо за всички, за да изразят свободно мнението си пред медиите.

Той призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от ВСС, за да "не продължи да нанася щети на прокуратурата". Също така акцентира, че с изявлението си днес главният прокурор е направил заявка за влизане в политиката. Нека влезе в политиката достойно, като напусне институцията, посочи Борислав Сарафов.

Прокуратурата не трябва да допуска политиката да ѝ влияе, според Ясен Тодоров

На 12 май стана известно, че Сарафов е внесъл във ВСС искане за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на НСлС.

Днес Тодоров също даде брифинг за медиите, на който заяви, че е бил изненадан от искането. Според него е редно, когато Прокурорската колегия на ВСС обсъждат мотивите за освобождението му, да го изслушат. По думите му мотивът за искането за отстраняването му е за негови медийни изяви. Тодоров допълни, че вероятно става дума за разминаване в твърдения, свързани с чуждестранен гражданин, присъствал на 1 май на мястото, където избухна взрив до колата на главния прокурор. Прокуратурата не трябва да допуска политиката да ѝ влияе, каза още той.

Г-н Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна, според Иван Демерджиев

Коментар на събитията направи и служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Отдавна съм апелирал към прокуратурата, и в частност към Иван Гешев, да си отварят очите за това, което става в държавата, каза пред журналисти в Елхово министърът.

Ако г-н Гешев е прогледнал към днешна дата, това е радостно, но не буди в мен възторг, това трябваше да се случи много отдавна. Г-н Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна и ръководената от него прокуратура много отдавна да е въвела върховенство на правото, и възстановила чувството за справедливост. Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват определени политици, чакаш да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях, това е много закъсняла справедливост, коментира още служебният министър на вътрешните работи.

Иван Демерджиев посочи, че отдавна е призовал прокуратурата да се задейства по знакови дела.

"Сто пъти сме коментирали делата, които седят "на трупчета". Сто пъти сме коментирали спрени, прекратени производства. Какво трябваше да се случи, за да се провидят неща, които стават години наред. Нямаме време да продължим да имитираме борба с корупцията. Прокуратурата до голяма степен се е въздържала да прилага върховенството на закона срещу политиците. След като политиците могат толкова бързо да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в съдебната власт в държавата, не редно това", допълни вътрешният министър.

Решението е във ВСС

На 11 май номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в евентуално нейно правителство, ще е да внесе във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Ден по-късно - на 12 май в деловодството на ВСС шестима членове на Прокурорската колегия депозираха предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Мотивът е "тежко нарушение на служебните задължения - чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България."

В телевизионно интервю тази сутрин представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че не вижда с какво главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

По думите му би трябвало номинираната за премиер Мария Габриел да каже за какво и как Иван Гешев уронва престижа на съдебната власт, което е и теза, застъпена в предложението на шестимата прокурори, които преди дни поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор. В отговор на въпрос дали подкрепя искането за смяна на главния прокурор, Магдалинчев каза, че процедурата е доста сложна и зависи как ще се установят твърдените обстоятелства.

Относно това дали има политически натиск и намеса, Магдалинчев коментира, че е скептичен за пряка връзка между заявеното намерение на Мария Габриел за отстраняването на Гешев и последвалото искане на шестима от Прокурорската колегия, направено на следващия ден. Може би нещата съвпаднаха, едва ли е чак толкова директна връзката, добави той.

Процедурата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор би отнела около месец - месец и половина, ако отговаря на всички изисквания, посочи още Магдалинчев.

По-късно в "Още от деня" на БНТ той обясни, че днес Иван Гешев е получил и подписал преписа от предложението на прокурорската колегия на ВСС за предсрочното му освобождаване. Съгласно правилата от предната процедура за освобождаване на главния прокурор, преписът се изпраща веднага след входирането на искането (в петък, 12 май - б.р), но тъй като Иван Гешев не е бил в България, документът му е връчен днес.

"Предложението вече е връчено и започва да тече седмодневен срок, в който главният прокурор може да направи възражения и да посочи доказателства", каза Магдалинчев.

ВСС може единствено да разгледа предложението за освобождаване, но не може да се самосезира по твърденията на Иван Гешев от днес, поясни Боян Магдалинчев. Коментира, че искането на прокурорската колегия го е изненадало, както и че не е виждал подобно напрежение в прокуратурата досега.

"Нямам обяснение откъде тръгна, но действително не е приятно нито за системата, нито за обществото (...) Не знам какви са отношенията между двамата (Иван Гешев и Борислав Сарафов - б.р), защото те застъпват две взаимоизключващи се тези. Единият сочи за политиката в прокуратурата, другият сочи други неща за заместника си".

Процедурата по освобождаването не би могла да се ускори, защото е вече разписана. След като изтече седмицата, в която Гешев може да представи възраженията си, в тридневен срок ВСС трябва да свика заседание, в което да провери редовността и допустимостта на предложението.

Това означава, че е възможно за обяснения да бъде привикан и израелският експерт, за когото бе съобщено, че е направил оглед на мястото на взрива срещу кортежа на Иван Гешев.

За отстраняване на главния прокурор са нужни 17 гласа във ВСС, който в момента е с намален състав - липсват двама души от съдийската колегия и един от прокурорската, каза Магдалинчев. Иван Гешев, който по право е член на съвета, също не може да участва в гласуването.

"Иска ми се да вярвам, че не е подложен на политическо вмешателство, макар че в някои случаи, по различни начини и способи, примерно чрез законодателни промени, може да се влияе върху съдебната власт", коментира Боян Магдалинчев и даде пример със закриването на специализираните съд и прокуратура.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата