събота, 20 май 2023 г.

Счетоводна грешка за 3 милиарда долара: Пентагонът надценил оръжейната помощ за Киев

  

Пентагонът е оценил твърде високо изпратените на Украйна боеприпаси, ракети и други въоръжения, чиято стойност е надвишена с около 3 милиарда долара, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на изявления на двама висши официални американски представители на министерството на отбраната и сенатски помощник.

Според двамата представители на отбраната тази счетоводна грешка е резултат от определянето на по-висока от съответстващата стойност на оръжията, които са взети от запасите на Пентагона и след това са изпратени на Украйна.

"Открихме несъответствия в начина, по който оценяваме оборудването, което сме предоставили на Украйна", заяви пред Ройтерс един от висшите американски военни представители. Двете длъжностни лица и сенатският помощник пожелаха да запазят анонимност. Конгресът на САЩ е бил уведомен за тази счетоводна корекция, съобщиха тези източници, цитирани от БТА.

Според един от официалните представители на отбраната докато Пентагонът проучва по-обстойно ситуацията е възможно сумата за твърде високо оценените въоръжения да надхвърли 3 милиарда долара.

При осчетоводяването Пентагонът е използвал стойността за подмяна, за да оцени оръжейната помощ, вместо стойността на оръжията при тяхната покупка и амортизация, посочват висшите американски военни представители.

От август 2021 г. насам САЩ са изпратили оръжия на стойност около 21,1 милиарда долара на Украйна от своите запаси.

Промяната в стойността на въоръженията може да забави нуждата на администрацията на Байдън да иска от Конгреса да разреши отпускането на повече средства за Украйна, докато в САЩ се засилва борбата за тавана на дълга.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата