събота, 20 май 2023 г.

Астероид с размера на пътнически самолет ще се размине със Земята до 24 часа

  

Астероидът 2023 JK се очаква в неделя да премине покрай Земята, предаде ДПА, като цитира НАСА. Той ще се размине с нашата планета на малко повече от 1,6 милиона километра.

По данни на НАСА 2023 JK е с размерите на пътнически самолет. А изданието "Джерузалем пост" сравнява дължината на астероида с тази на 18 възрастни мъжки тихоокеански моржа, които лежат в редица с наведени глави.

В неделя покрай Земята ще премине и астероидът 2023 JD4, който е с приблизително същия размер като 2023 JK. Той обаче ще се размине с планетата ни на почти два пъти по-голямо разстояние от 2023 JK, казват от американската космическа агенция, цитирани от БТА.

Експертите на НАСА прогнозират натоварен уикенд в космоса - астероид с размерите на автобус ще се доближи на повече от 4,5 милиона километра от нашата планета днес.

Същия ден се очаква 2023 JL2 с размерите на самолет да премине покрай нас, а широкият около седем метра HG11 ще достигне най-близкото разстояние, на което е бил до Земята - на 4,5 милиона километра.

Преминаването на 2023 JK може да се окаже близко в сравнение с другите носещи се из космоса тела, но нюйоркчани не трябва да променят плановете си за уикенда. Луната се приближава на 385 000 километра от Земята.

"Приблизително веднъж годишно астероид с размерите на автомобил се удря в земната атмосфера, създава впечатляващо огнено кълбо и изгаря, преди да достигне повърхността", казват от НАСА.

Преди около 65 милиона години обаче астероид с размерите на планина е унищожил динозаврите и по-голямата част от живота на Земята, припомня ДПА.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата