четвъртък, 20 април 2023 г.

Гешев: Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти, Радостин Василев да се нареди на опашка / видео

  

              Снимка: Булфото

"Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти, Радостин Василев да се нареди на опашка. Много е дълга опашката от фен клубовете ми". Това коментира главният прокурор Иван Гешев във връзка с предложението за снемане на имунитета на депутата от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Той отговори и на обвиненията на Василев, според когото атаката срещу него е заради механизма за разследването на главния прокурор.

"Това е доста тъжно. Показва липса на усещане за държавност - да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите. Това показва какво е нивото на хората, които би трябвало да водят държавата", каза Гешев.

В четвъртък Софийската градска прокуратура предложи на обвинител номер едно да внесе мотивирано искане до Народното събрание, което да разреши депутатът да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Причина за искането са изтеклите записи от телефонен разговор между Радостин Василев и Христинка Иванова при разцепването на ИТН миналия юни. Тогава депутати на Слави Трифонов се оплакаха, че им е оказван натиск да напуснат групата на партията и да подкрепят "Продължаваме Промяната".

По-рано Асоциацията на прокурорите изпрати писма до институции в САЩ и ЕС, с които "строго осъжда неправомерния натиск, който се упражнява върху българските магистрати". Повод за писмата са опитите от последните месеци за дискредитиране на съдебната власт и конкретни магистрати, в това чисто и на главния прокурор Иван Гешев, от криминални групировки, политици, подсъдими и обвиняеми лица, част от които укриващи се от българското правосъдие в чужди държави. 

Прокурорите заявяват, че не могат да останат безучастни, когато в продължение на повече от две години в България "сме свидетели на непрекъснати опити за пряка намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната".

В писмата се посочва също, че в последните месеци прокуратурата е направила обезпокоителни разкрития за готвен престъпен заговор за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително на главния прокурор и на висши полицейски началници. Част от тези разкрития включват данни за проведени телефонни разговори между криминално проявени лица, в които се споменават крупен бизнесмен, разследван от прокуратурата за незаконен внос на опасни отпадъци в България, както и укриващ се в съседна държава подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от бившата Корпоративна търговска банка (КТБ), отбелязват от асоциацията. 

Подобно писмо написаха преди дни и от Камарата на следователите, припомня БТА.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата