понеделник, 10 април 2023 г.

СГП сезира Съвета на Европа за отказ на Сърбия да екстрадира основателите на "Нексо"

  

                    Снимка: Булфото

Компетентните сръбски власти не са изпълнили искането на българската прокуратура за временно задържане на двама български граждани, свързани с разследването по делото "Нексо", за които има информация, че са пристигнали в Белград на 6 април, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Това е станало, макар че са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия, информираха от държавното обвинение.

В тази връзка Софийската градска прокуратура (СГП) уведоми главния прокурор Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

От прокуратурата припомнят, че на 31 март 2023 г. спрямо на основателите на криптокомпанията "Нексо" Антони Тренчев и Коста Кънчев  са издадени Европейски заповеди за арест.

На 4 април от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол, посочват от държавното обвинение.

На 7 април от генералният секретариат (ГС) на Интерпол са потвърдили получаването на документите. От там са информирали още, че обвиняемите са заявили, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". В тази връзка генералният секретариат на Интерпол е изискал допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно, посочват от българската прокуратура.

От държавното обвинение допълват, че на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай.

"МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими. В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Междувременно, в събота, на 8 април, съоснователят на "Нексо" и бивш депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев пусна видеоклип в профила си в социалната мрежа, за да покаже, че се намира в ОАЕ, а не в Сърбия. Той отново атакува прокуратурата, че е излъгала за местонахождението му, и завърши видеото с "Поздрави от Белград!"

От криптокомпанията също излязоха с позиция, в която заявиха, че Антони Тренчев и Коста Кънчев не фигурират нито в списък на Интерпол, нито на Европол, като не са им издавани червени бюлетини и европейска заповед за арест.

Правният експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов пък коментира в профила си във "Фейсбук", че ситуацията по казуса "Нексо" може да се повтори с казуса с издирваните съпруга и дъщеря на бившия банкер Цветан Василев, които бяха издирвани за арест от прокуратурата за пране на пари, които бяха свалени от издирване от Интерпол заради наказателно преследване по политически причини. И по този казус, пише Янкулов, прокуратурата "беше много възмутена от "своеволията" на Интерпол".

На 12 януари тази година прокуратурата, ДАНС и МВР проведоха акция в офиси на "Нексо". На четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Според обвиненията групата е действала на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия и Кайманови острови с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалваха мярката в съда, а другите двама - Антони Тренчев и Коста Кънчев, се издирват.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата