понеделник, 10 април 2023 г.

Цветозар Томов: Няма основание за касиране на изборите

  

                      Снимка: Булфото

Няма основание за касиране на изборите, заяви пред БНТ зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му резултатите не биха променили дори и един мандат. Той добави, че все още се работи по искането на "Продължаваме промяната - Демократична България". В петък, когато коалицията даде първото си изявление след вота, стана ясно, че са изпратили писмо до ЦИК, в което искат преброяване на бюлетините и отстраняване на грешките в протоколите.

Доста крайна мярка е да се броят отново чувалите с бюлетините.

"Отклоненията от изборните резултати, които биха се получили, ако бъдат отстранени тези грешки, което няма как да стане, без да се отворят чувалите, не биха били такива, че да изместят даже един мандат", посочи той.

Не е невъзможно да се отворят чувалите, но е доста крайна мярка, която е физически невъзможно да бъде извършена за една седмица - законоустановения срок, в който ЦИК трябва да обяви резултатите. Писмото на коалиция ПП-ДБ още не е обсъждано от комисията, каза Томов.

"Основната причина за допуснатите пропуски на изборите е смесеното гласуване. Искам да уточня, че говоря в лично качество. Според мен, би трябвало да направим специализирани секции за машинно и хартиено гласуване. Така няма да има толкова грешки в протоколите на секционните избирателни комисии. Проблемът е в начина, по който организираме изборните резултати. Друг проблем е честата смяна на членове на секционните комисии. Не може да се търси умисъл в огромна част от хората, които работят в секционните комисии. Трябва да уважаваме техния труд", добави той.

"Коригирането на пропуските няма да доведе то промяна на изборните резултати", отново повтори той.

Има грешки в секционните протоколи, които ЦИК няма как да отстрани. Разликата в числата не произтича от това, че не сме видели разминаването, а че не можем да променим протоколите на СИК, обясни той.

Томов каза, че причина за големите разминавания и грешки в протоколите е връщането на смесения тип гласуване. По думите му решението ще е образуването на отделни секции за машинно и хартиено гласуване, така че членовете на СИК да не попълват един сложен протокол. Той предложи още и намаляване на продължителността на изборния ден с 3-4 часа.

Зам.-председателят на ЦИК призова за промени в Изборния кодекс. Според него местни избори по правилата на "хартиената коалиция" не могат да се проведат. Той настоя промените в ИК да се правят след обществено обсъждане, а не на две заседания и набързо, както се случи в предния парламент.

"За мен трябва да се намали изборния ден. Съвсем спокойно може да се съкрати с 2-3 часа. Така членовете на секционните комисии няма да са толкова преуморени и няма да допускат елементарни грешки от преумора. Новият парламент трябва да направи промени в Изборния кодекс, но това не трябва да става след две пленарни заседания и без обществено обсъждане", категоричен бе Томов.

 Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата