събота, 15 април 2023 г.

Учените може би най-накрая са сигурни за произхода на водата на Земята

 

Учените казват, че може би най-накрая са разгадали случая откъде е дошла водата на Земята. По думите им теорията е много приложима и вероятна за произхода на водата и на други планети.

Първичната вода може да се е образувала в резултат на реакция на богата на водород атмосфера с океани от магма, кипящи на повърхността на прото-планети.

"Откритията на екзопланети ни дадоха много по-голяма оценка за това колко обичайно е току-що формираните планети да бъдат заобиколени от атмосфери, които са богати на молекулярен водород, H2, през първите няколко милиона години на растеж", каза съавторът Анат Шахар.

"В крайна сметка тези водородни обвивки се разсейват, но оставят пръстовите си отпечатъци върху състава на младата планета."

Новите модели на изследователите предполагат, че взаимодействията между магмените океани и молекулярния водород биха могли да доведат до изобилие на вода и кислород.

Тези взаимодействия биха били достатъчни, дори ако целият материал, който се струпва, за да образува Земята, е напълно сух.

Изследователят се надява, че с появата на "все по-мощни телескопи" можем да разгледаме още по-отблизо атмосферите на екзопланетите, което в крайна сметка може да ни позволи да създадем "безпогрешен метод за откриване на признаци на живот в други светове".

Другата популярна хипотеза е, че водата е дошла от комети и астероиди, разбиващи се в ранната история на нашата планета. Много е вероятно и двете тези да са се реализирали на практика. Новото обяснение на учените обаче предлага белези, които могат да се търсят при други екзопланети и възможност за проверка при по млади планетарни системи.

Изследването е публикувано в списание Nature.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата