вторник, 11 април 2023 г.

Експерт по делото "Семерджиев": Ако е имало човек на задната седалка на джипа, не би оцелял

  

                        Снимка: БТА

Категорично казахме, че ако има човек на задната седалка на джипа "Ауди", катастрофирал на столичния бул. "Черни връх", то той би бил мъртъв. Пораженията, разкъсването на автомобила са такива, че ако има човек на задната седалка, той не би оцелял. Това заяви пред bTV един от експертите по делото за инцидента, предизвикан от 35-годишния Георги Семерджиев - инж. Станимир Карапетков.

Вчера в обясненията си пред магистратите от Софийския градски съд бившият футболист заяви, че не той е шофирал джипа. По думите на Семерджиев в аудито е имало още две момичета, като едното е било на задната седалка.

"Не управлявах аз автомобила в момента на катастрофата. Друг човек го управляваше, искаше да го вземе рент-а-кар. Тръгнахме от паркинга на "Макдоналдс" и той управлява няколко минути до инцидента. В колата бяхме шофьорът, аз и още две момичета", добави Георги Семерджиев.

Според инж. Карапетков обаче до този момент тази хипотеза не е била ясна.

"Не напразно стратегията на защитата е да бъдат дадени тези неща и това явление, което подсъдимият описва като защита след нашия разпит", каза експертът.

Карапетков обаче не пожела да каже с категоричност на кое място е седял Георги Семерджиев при фаталната катастрофа, при която загинаха 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович.

"По време на цялото ПТП е бил и на двете места. Ако е бил водач, инерционната сила при първия удар е сравнително малка и той се е придвижвал напред и наляво. Следва откат на тялото назад и много силен интензивен удар в асансьора на метрото. Следствие на тази ударна сила, тялото на водача, който и да е той, отива с главата и корпуса на тялото надясно и попада на дясната седалка. Ако той е бил водач травмите съответстват напълно - в главата има травми и в кръста", обясни Станимир Карапетков.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата