вторник, 11 април 2023 г.

Здравната каса предлага фиксирано време от 15 минути за преглед при личния лекар

  

Преглед при личния лекар за 15 минути, предлага Националната здравноосигурителна каса. Решението не е окончателно и тепърва предстоят обсъждания с Българския лекарски съюз.

Според общопрактикуващи лекари обаче въвеждането на това ограничение ще доведе до по-големи опашки пред кабинетите. За пациенти подобно решение не би било адекватно в някои ситуации, предаде БНТ.

Общопрактикуващият лекар Йордан Христов смята, че ограничението няма да е работещо.

"15 минути са прекалено много за издаване на направление или болничен лист и недостатъчни за пациенти, които отиват при личния лекар с повече от едно заболяване", категоричен е той.

Според д-р Христов при въвеждане на лимит от 15 минути ще се случи това, което съществува в "най-лошата здравна система в света, а именно британската". "Там пациентите чакат с месеци за рентгенова снимка или за преглед при специалист или личния си лекар", допълва медикът.

Според пациентите 15 минути може би ще са достатъчни за един преглед, но при нужда от ново посещение на следващия ден или след няколко дни, решението не е адекватно.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че са необходими допълнителни разяснения по темата. Например трябва да е ясно разписано времето за административно посещение, за преглед, за спешен случай.

Към настоящия момент през кабинета на един личен лекар, който има средно между 1500 и 2000 пациента, минават 60 - 70 човека. В грипна епидемия минават повече. Ако ги разпределим през 15 минути, веднага може да си направите сметката, защото работното време на всеки личен лекар включва и други ангажименти, не само работа с амбулаторни пациенти, колко човека ще минат? Ние, лекарите, нямаме нищо против да не бъдем толкова натоварени, но трябва съвместно с тези, които го предлагат, да обясним, че гражданите трябва да изчакат 6 - 7 дни за час при своя личен лекар", категоричен бе Маджаров. Той добави, че съсловната организация ще настоява да няма лимит на диспансерните прегледи, така както няма и за профилактичните.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата