четвъртък, 13 април 2023 г.

Времето по празниците: все по-дъждовно и по-хладно

 Времето по празниците: все по-дъждовно и по-хладно 

                      Източник:vremeto.dir.bg

Днес ще бъде последният едновременно слънчев и топъл ден, а от утре започва постепенно влошаване на времето: отначало с повече облаци и краткотрайни валежи, а впоследствие - с по-хладни, облачни и дъждовни дни.

До довечера времето над страната ще бъде предимно слънчево, с поява на незначителна средна и висока облачност. Само в Черноморска Добруджа ще има по-ниски облаци и там е възможно да превали слаб краткотраен дъжд до обед. Дневните температури днес ще бъдат пролетни, от 16-17 до 21 градуса.

През нощта облачността от запад ще се увеличава, но ще остава все още без валежи. Ще духа слаб вятър от юг, а сутринта над Дунавската равнина ще се появи такъв от изток и ще се усилва. Минималните температури ще бъдат от 5 до 9 градуса.

През деня утре ни очаква ветровито време. Вятърът от юг ще се усили и в планините и северно от тях, както и в Централна и Източна България ще бъде умерен и силен, възможни са и бурни пориви. Бъдете внимателни. Около обяд от запад ще започнат превалявания от дъжд, придружени и от гръмотевици, а на места са възможни и локални градушки. Дневните температури ще бъдат от 18 до 23 градуса, на места в централната част на Дунавската равнина и до 24, 25 градуса. Още около обяд, отначало в западните райони вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне да нахлува студен въздух.

Над Европа в централните части ще бъде предимно облачно, на места ще вали дъжд, в Австрия - пороен. Топло, както подобава, ще бъде в южните части на континента, но у нас на Балканите времето се разваля, при това за няколко дни, точно по празниците. 

През нощта срещу събота над западните райони облачността ще намалява до незначителна, но на изток ще бъде предимно облачно, а на места все още ще превалява, предимно слабо. В югоизточните райони и по Черноморието ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Минималните температури утре ще бъдат от 2-3 градуса по високите котловини на запад до 9-10 в източната половина на страната.

През съботния ден след слънчевото на много места утро, облачността отново ще се увеличава, но само на отделни места е възможно да превали слабо и за кратко. В източната част на Горнотракийската низина и Странджа ще духа до умерен вятър от югозапад. Дневните температури ще са от 17 до 22 градуса, малко по-ниски в централните западни райони.

През нощта срещу неделя и в неделя ще бъде предимно облачно, на много места ще превалява дъжд, който може да бъде придружен от гръмотевици. Минималните температури ще са без съществена промяна, от около 5 до 10 градуса, а дневните - в повечето места от 15 до около 20 градуса.

В понеделник ще бъде облачно, дъждовно, а в Дунавската равнина и източните райони - и ветровито, с до умерен вятър от изток. Дъжд с прекъсвания ще вали над цялата страна. Минималните температури ще бъдат от 5 до 10, а дневните ще се понижат още и ще са от 10-11 до 16 градуса в повечето райони.

Не се задава трайно подобрение на времето и след празниците, напротив: ще остане хладно, дъждовно и ще се задържи така поне до следващите почивни дни. Температурите през деня няма да превишават 15-ина градуса повечето дни и места, а ще има и райони с до около десетина градуса дневни температури.

Ще бъде предимно облачно и дъждовно, включително и  в средата на седмицата. Кога и дали да чакаме подобрение, следете в прогнозите ни.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата