четвъртък, 13 април 2023 г.

Полша смята да произвежда снарядите с обеднен уран за западните танкове в Украйна

  

Варшава иска да създаде на своя територия център за обслужване на американски танкове Abrams, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки по време на посещение в САЩ, предаде Ройтерс.

"Искам в Полша да бъде разположен сервизен център за танкове Abrams за цяла Европа, който да поддържа бойната им готовност. Възможно е, преговарям за това", каза Моравецки.

Той отбеляза, че Полша иска да произвежда и боеприпаси с обеднен уран за танковете. "Стремим се също така производството на ядра за боеприпаси с обеднен уран за танковете Abrams да бъде разположено в Полша", каза Моравецки.

Полският министър-председател добави, че Полша ще получи 14 танка Abrams не по-късно от юни, за да замени съветските танкове, предадени на Украйна за борба с руската инвазия.

През март Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че заедно с танковете Challenger-2 ще изпрати на Украйна бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. В отговор руският президент Владимир Путин заяви, че "колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент". Властите на Обединеното кралство обвиниха Путин в "преднамерена дезинформация". На този фон руският президент обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Очакваната пролетна офанзива на украинската армия е определяна като решаващата възможност на Украйна тази година да си върне завладените от Москва райони, които обхващат около една пета от територията на Украйна, пише в днешния си брой американският в. "Вашингтон пост". Операцията обаче се забави заради лошото време, бавните доставки на военно оборудване и недостига на боеприпаси, което подхранва страховете от изпадане в патова ситуация, отбелязва изданието.

Много украинци се опасяват, че ако Киев не успее да си върне значителна част от завзетите територии, ще се наложи да започне преговори с Русия от неизгодна за Украйна позиция, предупреждава "Вашингтон пост".

Междувременно Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска от западните институции изземването на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА. Той отправи това си искане във видеообръщение в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Русия трябва да плати пълната цена за агресията си", каза Зеленски и призова активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, да бъдат насочени към възстановяването на Украйна. "Трябва да се изработи конкретен механизъм, по силата на който тези средства да бъдат използвани, за да се компенсират щетите, нанесени ни от Русия," заяви президентът на Украйна.

През март Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство изчислиха, че за възстановяването на Украйна ще са необходими поне 411 милиарда долара за десетилетие напред. Само през тази година Киев се нуждае спешно от 14 милиарда долара.

Международните партньори ще предоставят на Украйна дългосрочна финансова помощ от 115 милиарда долара, съобщи украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от агенция УНИАН.

След участие в кръгла маса на министерско равнище в подкрепа на Украйна в централата на Световната банка Шмигал заяви, че мобилизирането на ресурси за възстановяване на страната е една от главните теми на работното му посещение във Вашингтон.

"Международните партньори ще предоставят на Украйна 115 млрд. долара дългосрочна помощ. Това не просто ще обезпечи нашата финансова стабилност, но и ще изпрати ясен сигнал към Русия, че съюзниците на Украйна ще ни поддържат толкова дълго, колкото се наложи. До пълната победа", подчерта той.

"Започваме възстановяването още сега", заяви премиерът. За проекти за бързото възстановяване на страната тази година ще са нужни 14 млрд. долара, допълни той.

"Водим преговори с партньорите ни за привличане на необходимите средства още това лято. Така ще можем да изпълним всички задачи в петте приоритетни отрасъла за възстановяване", отбеляза той.

Световната банка вчера съобщи, че отпуска 200 милиона долара за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна. В края на март бе обявено, че банката ще отдели също значителна сума за подпомагане на украинския селскостопански отрасъл, като става въпрос за 132 млн. долара, припомня УНИАН.

Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е спаднал с 29,1 на сто, сочат официални данни на украинската статистика, обявени снощи. Службата не посочва конкретни причини за спада, но според правителството това е руската инвазия, довела до загуба на територии и сериозни щети в промишлеността.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата