вторник, 4 април 2023 г.

Ученици от НЕГ „Гьоте“ посетиха Ню Йорк

 Ученици от НЕГ „Гьоте“ посетиха Ню Йорк

Ученици и учители от Немска езикова гимназия „Гьоте“ – Бургас посетиха Централата на ООН в Ню Йорк, след като гимназията спечели първо място в състезание на международната организация „Централноевропейска инициатива“ с проект на тема „Активни млади граждани за устойчиво развитие в България“ (https://www.cei.int/news/9400/winners-of-2ndcall-for-ideas-for-sustainable-development-imagine-from-bulgaria-romania-and-bosnia).

В рамките на визитата в ООН учениците се запознаха обстойно с работата на глобалния форум, посетиха залите, където заседават Общото събрание, Съветът за сигурност на ООН и разговаряха с посланика на Република България в организацията.

В Ню Йорк ученици и учители от НЕГ „Гьоте“ гостуваха и на българското училище „Христо Ботев”, където бяха посрещнати с огромно вълнение и много изненади от българската общност в града. В класните стаи гости и домакини коментираха учебни програми, обмениха информация за колежи и университети, а после заедно се разходиха в Манхатън. Посещението в това огнище на българския дух в сърцето на Ню Йорк премина в атмосфера на въодушевление и споделеност, поставяйки началото на нови приятелства и бъдещо сътрудничество.

Учениците от НЕГ „Гьоте“ посетиха още Музея на естествената история, Музея на изкуствата „Метрополитън“ и Музея за модерно изкуство, където видяха оригиналите на някои от най-известните картини на Пол Гоген, Клод Моне, Винсент ван Гог, Густав Климт и др. Посещението в Ню Йорк завърши с емоционална покана за бал на Бруклинския мост, с която учениците от 12 клас изненадаха своя преподавател Тонка Костадинова, по чиято инициатива групата посети Ню Йорк.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата