четвъртък, 27 април 2023 г.

Спасиха риби от пресъхнала река с електрошокови устройства / видео

 

Властите в Испания спасиха ендемични риби от река, пресъхнала в резултат на продължителната суша и необичайно високите температури, които испанската метеорологична служба обяснява с климатичните промени, предаде Ройтерс.

В североизточния град Жирона служители са използвали малки електршокови устройства, за да зашеметят рибите в река Оняр, преди да ги поставят в найлонови торбички и да ги прехвърлят в река Тер, която се намира на 10 километра и е със значително по-високо ниво на водата.

Прехвърлени са само риби, които са ендемични за реката, докато въведените видове са евтаназирани.

Испания беше засегната от 36 последователни месеца с валежи под средното ниво.

Снимката на шепа служители, които се опитват да спасят рибата, докато водата достига едва до прасците им, контрастира с тази от януари 2019 г., когато същата река преля по време на буря.

Миналия месец в намиращия се на 100 километра северно от Барселона язовир Сау, който е пълен само на 10 процента с лодки бяха събрани няколко тона риба.

Животните се бореха да оцелеят във водите с ниско съдържание на кислород, поради което бяха умъртвени, за да се предпази питейната вода от замърсяване.

Страната понася необичайно високи температури, които са характерни по-скоро за лятото.

Метеорологичната служба AEMET отбелязва, че изминалият април вероятно ще бъде най-интензивният на Иберийския полуостров, откакто се води статистика.

Според експертите необичайните горещини и суша са предизвикани от климатичните промени.

В годишния си доклад за състоянието на климата службата на ЕС "Коперник" посочи, че през 2022 г. Южна Европа е понесла най-голям брой дни в историята на наблюденията с "много силен топлинен стрес".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата