вторник, 18 април 2023 г.

Историческо! Българин стана световен шампион по плуване за трансплантирани

 

Наистина впечатляващ успех постигна българинът Георги Пеев. Той стана световен шампион на Мондиала за трансплантирани в Пърт, Австралия, където се състезават представители на 45 нации.

Хасковлията спечели златния медал в дисциплината 100 метра бруст в категорията мъже от 40 до 49 годишна възраст, съобщи самият той на страницата си във Фейсбук.

"Даже не можах честно казано да го асимилирам какво точно стана. Аз не очаквах дори да плувам финал, за мен програма максимум беше, ако успея да плувам финал, някакъв от трите дисциплини, в които се състезавам. Това са 100 метра бруст, 50 бруст и 50 крол. Уважаеми хора, които чакате трансплантация, мили приятели, всички, които сте трансплантирани, аз голяма част от вас познавам и вие ме познавате, скъпи семейства на донори, които сте решили в най-тежкия за вас момент да дарите органи, този медал е ваш, той е за вас, не е за мен", заяви Георги Пеев.

Пеев и съотборникът му Огнян Ганчев са преодолели квалификациите и са стигнали до финал в дисциплините си. Ганчев е останал пети на 50 метра гръб във възрастовата категория 60 - 69 г. Той е най-дълго преживелият българин с трансплантирано сърце и най-възрастният трансплантиран - сега е на 63 години.

Пеев пък е единственият българин с два присадени органа - сърце и бъбрек. Той е и европейски шампион по плуване за трансплантирани в няколко дисциплини.

И двамата са сърдечно трансплантирани в болница "Проф. д-р Александър Чирков" - през 2006 и 2013 г.

Пеев и Ганчев са единствените ни представители на форума.

Утре Пеев ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев - 100 метра гръб. В поста си двамата благодарят на семействата си, на семействата на донорите си, на лекарите си и на всички, които са ги подкрепилит финансово и с екипировка.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата