неделя, 30 април 2023 г.

Мексико отново задържа и върна български туристи, властите у нас чакат обяснение

  

Тричленно семейство от Добрич е било задържано от мексиканските гранични власти без причини и обяснения, а след това качено на самолет за испанската столица Мадрид, съобщи БНТ. Това е поредният случай на върнати български туристи.

От Министерството на туризма са изпратили писмо до посланика на северноамериканската държава в Будапеща и очакват реакция. От Министерството на външните работи пък съветват на страницата си пътуванията до Мексико да са само при крайна необходимост.

Тримата български туристи са пътували с полет от София до Мадрид и оттам до мексиканския курорт Канкун. При проверка мексиканските гранични власти са прибрали паспортите и телефоните им. Задържали ги, а два часа по-късно са ги върнали с обратен полет до испанската столица.

"По отношение на документи за пътуване от страна на турооператорите са напълно изрядни, ваучера за настаняване в хотел, самолетен билет, от страна на пътника, паспортите са били във валидност, така че не виждаме причина, а и не се посочва такава - защо се връщат тези хора. Това, което се случва, се случва единствено от летище Канкун за момента", заяви Павлина Илиева от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти.

Един от потърпевшите каза, че не може да си обясни защо е върнат. Освен тримата българи мексиканските власти върнали и чехи и грузинци от същия полет.

Служебният министър на туризма Илин Димитров реагира в социалните мрежи на случилото се.

"Току-що подписах писмо до посланика на Мексико в Унгария (нямат мисия в България) и ще направим среща по темата. Този въпрос трябва да се реши", заяви Димитров.

През януари от Мексико бяха връщани цели групи български туристи. Справка на електронната страница на външно министерство показва, че в момента страната е с ниво на риск 4 и с предупреждение да се пътува само при крайна необходимост.

"Мексико е една от най-големите туристически дестинации на световно ниво, така че не виждам причина да е в ниво четири", допълни Павлина Илиева.

Средната цена на екскурзия до Мексико е около 3500 лева на човек за седмица. В случай, че туристът е върнат, както е станало, е малко вероятно да получи някаква част от сумата, тъй като полетите са изпълнени, а хотелите искат неустойки, обясняват от сдружението на турооператорите.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата