неделя, 9 април 2023 г.

"Като се прибереш, ще завариш трупове"- така заплашвал Кристина нейният убиец

 

Убитата Кристина, чието тяло бе намерено в багажник в кола в автосервиз в "Захарна фабрика", е била подложена и на непрестанен психически терор от обвинения за смъртта й Калоян Каймакчийски. Това разказа директорката на фондация "Анимус" Надежда Стойчева, към която 32-годишната жена се е обърнала за помощ.

34-годишният ѝ бивш приятел се изправя през Софийския градски съд, който днес решава дали да го остави за постоянно в ареста.

Посъветвали я, освен да подаде сигнал в полицията, на първо време да се скрие и никога да не се движи без придружител, разказа по бТВ Стойчева, която се оплака, че организацията за помощ на жертви на домашно насилие била обвинявана, че не е направила нищо, за да спаси Кристина.

По думите на Стойчева те нямат право да подават сигнали до полицията, а това трябва да направи самата жертва. "Тя има две висши образования, знаела е два езика, красива, силна жена. Смятала е, че сама може да организира бягството си", описа Стойчева убитата жена.

"Жената обаче много трудно се обърна към нас с голямо недоверие и сподели, че се страхува за живота си. Посъветвана е да се обърне към полицията. Ако е имало жалба, със сигурност щеше да има реакция от страна на органите на реда. Извършителят е имал криминално минало и е щяло това да се види", каза Стойчева.

Тя обясни, че Кристина е имала среща с психолози и е била в процес на раздяла с Калоян, който в последните 6 месеца е започнал да я заплашва. Мъжът е пресичал с колата си нейната, а заканите не са били директни.

"Било е психологически тормоз. Казвал ѝ е: "Като се прибереш, ще завариш трупове" и подобни фрази. Не е имало физическо насилие, но тормозът е бил много сериозен", разказа Стойчева.

Тя добави, че е имало договорка жената да се движи винаги с придружител. В деня на убийството по неясни причини си е тръгнала сама.

Стойчева добави, че за "Анимус" това е много тежък момент, защото за първи път губят обърнал се към тях човек. Тя твърдо вярва, че жената е можело да бъде спасена, но е трябвало да подаде молба.

"Ако това се беше случило, щяхме да включим юристи за ограничителни заповеди. Имаме и наказателни адвокати, с които можехме да помогнем и в полицията да се задействат веднага, все пак Калоян има криминално минало", добави Стойчева.

Директорката на "Анимус" заяви, че на седмица има по 20 души, които се обръщат към тях за домашно насилие и ситуацията наистина е сериозна. Стойчева е категорична, че трябват законодателни промени.

Кристина е 11-та жертва от началото на годината. Този път тя е потърсила помощ, но въпреки това историята ѝ завършва с куршум в главата. Именно нейната бележка, оставена на работното място, че ако нещо се случи с нея, трябва да търсят Калоян, помогна на полицията веднага да задържи извършителя. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата