сряда, 19 април 2023 г.

3 г. след смъртта на Милен Цветков: Отложиха делото, защото Кристиан Николов е с COVID

  

                            Снимка: Bulphoto

Върховният касационен съд отложи делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Точно на 19 април се навършват и 3 години от смъртта журналиста.

Заседанието ще се състои на 21 юни от 09:00 часа, предава БТА.

Причината за отлагането е, че вчера е постъпила молба от Николов, че желае да присъства на съдебното заседание, но е болен от COVID-19 и е поставен под карантина, поради което не може да се яви днес.

Прокуратурата се съгласи, че това обстоятелство се явява процесуална пречка за провеждане на процеса.

Съдът днес трябваше да разгледа протеста на прокуратурата и касационните жалби на адвокатите на подсъдимия, както и на частните обвинители срещу решението на Софийския апелативен съд от 1 декември 2022 година.

В началото на март м.г. Софийският градски съд призна Николов за виновен, но не откри доказателства за умисъл. Така наказанието на младежа бе по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Присъдата на градските магистрати бе 9 години затвор и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 10 години.

Обвинението не бе съгласно и протестира решението пред втората инстанция - Софийския апелативен съд. Според прокурорите по делото престъплението е извършено умишлено и с този довод поискаха 15 години затвор за обвиняемия и доживотно отнемане на шофьорската му книжка.

"Подкрепяме тезата на държавното обвинение, че деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина "евентуален мисъл". Наличието на три вида наркотични вещества в организма на Кристиан, установени по обективен метод непосредствено след извършване на произшествието, говорят за това, че той сам се е поставил в ситуация да има представата, че е употребил три вида наркотични вещества, че шофира под тяхно въздействие и се е съгласил с престъпния резултат", заяви адвокат Менко Менков, цитиран от bTV.

Юристът е категоричен, че младежът е знаел какво върши при наличието на права отсечка и наличието на червен сигнал на светофар, не е предприел никакви мерки за спиране и е наясно с резултата от ПТП-то. Според него е безсмислено делото да се връща в СГС, защото Апелативният съд също може да измени първоинстанционната присъда, като признае подсъдимия за виновен при условията на евентуален умисъл.

Катастрофата, в която загина Милен Цветков, стана на 19 април 2020 година - точно на Великден. Тогава в района на столичния търговски център "Парадайз" джипът, управляван от Кристиан Николов, се вряза в автомобила на Цветков, който чака на светофар. В кръвта на 22-годишния тогава шофьор бяха открити наркотични вещества. Младежът бе обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата