събота, 1 април 2023 г.

Две 15-годишни момчета пускали бомбени заплахи от сряда насам, за да спечелят последователи

  

Две момчета на по 15 години, ученици от Пловдив, са арестувани днес във връзка с подадени множество имейли със заплашително съдържание от сряда насам до различни институции и училища в страната, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров пред журналисти пред Шесто полицейско управление в града, където са задържани младежите.

Момчетата обясняват, че са искали да регистрират група, да спечелят много последователи и това да им донесе печалба, коментира главният секретар.

По-рано стана известно, че те са и авторите на съобщенията до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП в петък за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас. Днес следобед спецполицаите първо задържаха единия 16-годишен младеж, а малко по-късно е задържан и неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал.

Има още едно лице, арестувано в Пловдив за заплашително съобщение към едно училище в града. Той е пълнолетен, криминално проявен.

Образувани са досъдебни производства за подаване на лъжливи сигнали и ги грози до пет години лишаване от свобода и глоба от пет до 15 хил. лева, каза Тодоров.

По думите му след понеделник и вторник, когато бе установена хакерска атака от източник извън България, от сряда нататък подаването на сигнали е станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция. Всички те са установени благодарение на дирекция "Киберсигурност", подчерта Тодоров.

Освен арестуваните 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната на непълнолетни, които са задържани за изпращане на заплашителни имейли, каза Тодоров. По думите му арестуваните са общо около осем лица.

Изборният ден и местата за гласуване са проверени и са под охрана, няма никаква заплаха за гражданите, посочи главният секретар.

Над 1000 са подадените сигнали за купуване на гласове като 600 са оперативни, а над 400 са от явни източници. Във всички области има много получени сигнали, включително и днес. Над 100 са задържани от началото на кампанията за търговия с вот, а образуваните досъдебни производства са 120, съобщи още главен комисар Тодоров.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu / Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата