сряда, 1 март 2023 г.

СЗО: Светът да се подготви за пандемия от птичи грип! Какви са симптомите?

 Нов птичи грип е по-опасен за хората - Здравеопазване - Светът - Новините  на NOVA - NOVA

Епидемиологът от Световната здравна организация Ричард Пийбоди призова светът да се подготви за възможността вирусът на птичия грип да се предава между хората, което може да доведе до нова пандемия, предаде БТА.

"Трябва да сме на първа линия, за да намалим риска от предаване на заразата от птица на човек", каза експертът. "Има опасения, че той може да придобие способност да се разпространява от човек на човек по устойчив начин и да предизвика нова пандемия". Според Пийбоди "трябва да се подготвим за това".

"Научната общност анализира генетичната последователност на тези вируси, за да ги наблюдава, както и да разработи ваксини, в случай че са необходими", добави той.

Грип: птичи грип а (н5n1)

На 26 февруари СЗО съобщи, че от 2003 г. до 25 февруари т. г. в 23 страни по света са регистрирани 873 души, заразени с грип А (H5N1), както и 458 смъртни случая.

Птичият грип е често срещан при пернатите, но понякога се предава и на хората. Това е респираторно заболяване със симптоми, подобни на тези на обикновена настинка. В риск са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични заболявания.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата