сряда, 1 март 2023 г.

Началникът на гарата в Лариса е признал фаталната си грешка за катастрофата в Гърция

  

Началникът на гарата в Лариса е признал фаталната си грешка, причинила катастрофата на влаковете в Гърция снощи, предаде в електронното си издание в. "Катимерини", цитирано от БТА. Утре сутрин той ще се изправи пред съда с тежки обвинения.

Единственият арестуван понастоящем по повод смъртоносната трагедия е приел своята фатална грешка по време на предварително изслушване и я е отдал на "лош момент".

"За съжаление драмата се дължи главно на трагична човешка грешка", каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в изявление по телевизията. "Правосъдието ще си свърши работата. (...) Държавата ще подкрепи семействата на жертвите. Ние ще скърбим за нашите деца, за нашите братя и сестри, за нашите приятели. Ще бъдем единни в тази трагедия. А след това ще сведем глави и ще стиснем зъби", заяви Мицотакис.

Междувременно протест и шествие бяха организирани в Патра заради тежката катастрофа. Голяма част от загиналите при инцидента са млади хора от Патра. Стигна се до напрежение в центъра на града.

Членове на леви организации и антиавторитарно настроени хора се събраха на площад "Тримата съюзници". Последва шествие, което ексалира, като групи хвърляха камъни и боя по полицейските сили.

Шествия в памет на загиналите и протести са се провели и в други градове в Гърция. Недоволството е срещу правителството и реакцията на властите след смъртоносния инцидент.

Обвиненията на началника на гарата в Лариса, за които предстои да се образува наказателно производство, са за нарушаване на безопасността на обществения транспорт, което е довело до смъртта на много хора. Въз основа на неотдавнашно изменение в гръцкия наказателния кодекс за подобно престъпление се предвижда наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор.

В същото време ще бъдат повдигнати и обвинения за поредица от убийства по непредпазливост и за редица нанесени телесни повреди по непредпазливост.

Разследване по случая води ръководителят на прокуратурата в Лариса Стаматис Даскалопулос. За по-бързото, успешно и задълбочено изясняване на причините за трагедията по-рано днес се намеси и прокурорът при Върховния касационен съд в Гърция Исидорос Доякос.

Процедурите по издирването на изчезналите на мястото на инцидента лица протичат с голяма трудност, тъй като поради тежестта на сблъсъка много от пътниците на фаталния влак са разчленени. Трудна е и задачата за идентифициране на телата, изпратени в болниците на Лариса, където съдебните лекари взимат ДНК проби.

Най-малко 38 души загинаха при катастрофата снощи, според официалната информация на гръцката пожарна, след като пътнически влак се сблъска с идващ насреща товарен влак в Североизточна Гърция, малко преди долината Темпе (или Темби) между планините Олимп и Оса. Смята се, че броят на жертвите ще се увеличи, тъй като във вагоните на пътническия влак има заклещени хора.

Хоспитализирани са 57 души, включително 6 в интензивно отделение, а 15 пострадали са изписани от болницата, съобщи в електронното си издание в. "Катимерини"

Общият брой на хората в двата влака е бил 354 души (342 пътници и 12 служители, от които двама са били в товарния влак), предаде гръцкият железопътен превозвач "Хеленик трейн" (Hellenic Train).

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис благодари на гръцките пожарникари и спасители, на служителите на бърза помощ, на полицията, на местните власти, както и на лекарите, здравните работници и психолозите в болниците. Той похвали министъра на инфраструктурата и транспорта затова че си е подал оставката.

Оставка подаде и директорът на гръцките държавни железници.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата