петък, 3 март 2023 г.

Възстановяването на бизнес активността в еврозоната се е ускорило, заплахата от рецесия намалява

 

Възстановяването на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през февруари, като растежът е особено отчетлив в сектора на услугите, сочи ново проучване, даващо надежда, че рецесията в зоната на общата валута може да бъде избегната, предаде Ройтерс.

През февруари композитният Индекс на мениджърите по доставките (PMI) на "Стандарт енд пуърс глоубъл" (S&P Global), считан за добър барометър за икономическо здраве, се е покачил до осеммесечен връх от 52 спрямо 50,3 през януари. Очакванията бяха за ръст от 52,3.

Февруари е вторият пореден месец, в който индексът е над 50, което разделя растежа от свиването.

"Разширяването на бизнес активността през февруари дава надежда, че рецесията засега се отлага", казва Крис Уилямсън, главен икономист в "Стандарт енд пуърс глоубъл". "Налице са ясни знаци, че бизнес доверието набира скорост, тъй като опасенията от нестабилния енергиен пазар намаляват, а а инфлацията е преминала своя пик".

Индексът за бъдещата продукция, подсказващ дали е налице оптимизъм или песимизъм, се покачва през февруари до 61,2 спрямо 60,4 през януари, което е най-високата му стойност от година насам.

Индексът за сектора на услугите расте до 52,7 спрямо 50,8 през януари.

С нарастването на търсенето компаниите успяха да натрупат поръчки за пръв път от октомври насам, показва новият бизнес индекс, скачайки до 52,2 спрямо 50,1 през предходния месец. Силното търсене води и до покачване на цените на едро, макар и с най-бавните темпове от повече от година.

"Налице са опасения, че устойчиво високата инфлация на цените на едро, съчетана с изненадващата устойчивост на икономиката, ще насърчи ЕЦБ да продължи да затяга паричната политика, което може да доведе до спад на търсенето през следващите месеци" посочва Уилямсън.

Ново увеличение с 50 базисни пункта на депозитната лихва на Европейската централна банка по-късно този месец изглежда сигурно, според икономисти, анкетирани от Ройтерс, които очакваха допълнително увеличение от 25 базисни пункта през следващото тримесечие до нива от 3,25 на сто.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата