сряда, 15 март 2023 г.

Лекари от Бургас даряват кръв за болни без близки

  

Млади лекари от УМБАЛ в Бургас започнаха акция, предназначена за болни без близки, нуждаещи се от редовно кръвопреливане или планова операция. Към инициативата на медиците от болницата се присъедини и Асоциацията на студентите медици.

Десет лекари се включиха в първия ден на акцията и призоваха свои колеги от други болници да направят същото. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас е единственото в областта и осигурява кръв и кръвно продукти за 12 болници.

Д-р Димитър Буковинов е специализант в отделението и работи с кръводарители всеки ден. Откакто работи в болницата, е дарявал няколко пъти. От кръв винаги има нужда, има нужда от всички и различни кръвни групи. Дарители са необходими постоянно, кръводаряването е полезно за организма, а усещането, че правиш добро на непознат човек е несравнимо. Нека повече млади хора да бъдат редовни дарители, призова той.

В акцията се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане, добавя БТА.

И днес има такава жена - 72-годишна жена от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма минимум 120. Жената се лекува с кръвопреливане поне два пъти в месеца. Няма близки - децата ѝ са в чужбина. За нея се грижат съседите, посочиха от пресцентъра на болницата и уточиха, че на ден в Бургас се нуждаят от кръвопреливане минимум 40 души. Те се лекуват във всички болници в региона.

Докато за спешни пациенти се организират акции от техни близки, за плановите не е така. А плановите операции не спират, посочи д-р Светослав Тодоров, неврохирург и заместник-директор на болницата. Той също дари кръв днес.

В първия ден на акцията се включиха също д-р Йоан Иванов, специализант по хирургия, д-р Лъчезар Иванов от Спешно отделение, д-р Стефани Шкетиева от Отделение по съдебна медицина, д-р Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, д-р Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, д-р Светлозара Георгиева от Първо отделение по педиатрия.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата