сряда, 15 март 2023 г.

Задържаха две групи мигранти от Сирия на магистрала "Тракия"

  

                         Снимка: БТА

Две групи мигранти бяха задържани на автомагистрала "Тракия" в рамките на няколко часа днес, 15 март. 

В единия случай екип на "Гранична полиция" задържа група мигранти на автомагистралата, на влизане в София. По първоначална информация на БНТ в автомобила тип ван са пътували десет мъже. Пред полицията те са заявили, че са от Сирия. Шофьорът, който не е български гражданин, е задържан.

Около 10 часа сутринта пък украински гражданин бе арестуван за каналджийство, също на автомагистрала "Тракия", съобщиха от прокуратурата в Пловдив. Става дума за 23-годишен мъж, превозвал с бус 14 мигранти от Сирия. Превозното средство било спряно за проверка от полицейски патрул в района на село Белозем. Униформените открили нелегалните чужденци в автомобила. Уточнява се дали сред тях има непълнолетни.

Мигрантите били качени в буса в община Чирпан и пътували към София. Автомобилът е с българска регистрация, но е собственост на иракски гражданин с хуманитарен статут у нас. Сирийците пътували в купето със свалени седалки. Украинският гражданин е влязъл в страната в началото на месеца, уточняват от прокуратурата. По случая е образувано бързо производство. 

Днешните арести се случват на фона на посещението на ръководителя на Европейския център за борба с контрабандата на мигранти в "Европол" Северин Стопа. Той разговаря със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, с когото са обсъдили възможностите за засилване на оперативното сътрудничество между България и "Европол" за противодействие на контрабандата на мигранти в Европейския съюз.

Обсъдено е в бъдещите дейности да бъдат привлечени максимален брой държави-членки на ЕС, както и трети страни по миграционния маршрут, така че да се осигури съвместен и ефективен отговор на заплахите от престъпните мрежи на контрабандистите.

По време на посещението си у нас Стопа се срещна и с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с директорите на главните дирекции "Национална полиция", "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата