петък, 10 март 2023 г.

Саботьорите на "Северен поток" използвали фалшив български паспорт за наем на яхта

  

Предполагаемата група, за която се предполага, че е замесена в саботажа на газопроводите "Северен поток", е използвала при наемането на яхтата "Андромеда" в Германия подправен български паспорт, съобщи германското списание "Шпигел", като се позова на данни от разследването.

"Засега остава неясно от колко души е била групата, тъй като не всички от тях са дали свои данни (при наемането)", се отбелязва в статията. "Очевидно е бил използван и поне един подправен български паспорт."

По-рано "Шпигел" съобщи, че саботьорите са наели 15-метровата ветроходна яхта "Андромеда", за да превозят експлозивите до "Северен поток". Уточнява се, че плавателният съд, за който става дума, който е от тип "Бавария Крузър 50" (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски отхвърли версията, че Киев може да е свързан с бомбените атентати в Северните покрайнини.

"Смятам, че е много опасно някои независими медии, които винаги съм уважавал, да предприемат такива стъпки. Украйна със сигурност не е направила това. И това е най-важното нещо. А кой е измислил нещо там, както казаха, има някакви признаци или може би дори под някакъв флаг, изглежда смешно, честно казано", каза той.

Според Зеленски подобни материали в медиите играят в полза на Русия и изглежда забавят помощта за Украйна.

На 7 март в. "Ню Йорк Таймс" написа, че според американското разузнаване зад взривовете на газопровода "Северен поток" може да стои определена "проукраинска група". В същото време германските Die Zeit, ARD и SWR съобщиха, позовавайки се на свои източници, че "следите [от взривовете] водят към Украйна". В същото време западните разузнавателни служби изказаха предположение, че разследването може да е било подведено от доказателства, сочещи Украйна като извършител.

Кремъл заяви, че се съмнява във версията на западните медии, че взривът е извършен от "проукраинска група". Москва смята, че само "държавна спецслужба" е състояние да извърши подобен атентат.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата