След споразумението с прокуратурата, районният съд в Карнобат освободи собственика на кравеферма, използвана като депо за нелегални мигранти, Димитър Павлов и неговия съучастник Иван, арестувани при специализирана акция на полицията.

"Лицата са неосъждани, реабилитирани. Лицата са признали вината си. Дори са изразили съгласие за коментиране на параметри на споразумение между прокуратурата и техния защитник", каза Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура-Бургас, цитирана от БНТ.

Съдът ги пусна, като им наложи условна присъда с тригодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева.

Националната телевизия съобщи по-рано, че полицията е разкрила депо за събиране и подпомагане на нелегални мигранти, помещавало се в действаща кравеферма край карнобатското село Сърнево. Там мигрантите са изчаквали своите трафиканти. Задържани бяха горепосочените двама души, които укривали мигрантите.

В момента на акцията в кравефермата са открити шестима мигранти от Мароко, които изчаквали да бъдат отведени до точка в близост до автомагистрала "Тракия", откъдето да бъдат извозени до София.

Собственикът на фермата и негов работник посрещнали мигрантите, хранели ги, дори им оказвали и медицинска помощ. Според разследващите, крафермата в село Сърнево била превърната в депо за мигранти преди около месец. Обектът се намира в покрайнините на селото и до него се стига единствено по черен път.

Жители на Сърнево разказват, че точно преди месец стопанинът на фермата Димитър Павлов преместил кравите. Започнало и необичайното дотогава движение на автомобили. Появили се и мигранти.

"Които всъщност са чакали да бъдат превозени до точка в близост до АМ "Тракия", откъдето да стигнат и до последната дестинация, именно София. Установено е, че двамата задържани, освен че са давали подслон, се грижели за тяхното препитание, като са давали храна, вода. Обгрижвали са ги и в чисто медицински план", коментира Цветелина Рандева, говорител на ОД МВР-Бургас, цитирана от БНТ.

В Сърнево мигрантите станали всекидневие. Районът се е превърнал в ново трасе на каналджиите, заради близостта с АМ "Тракия". Местните жители казват, че със затоплянето на времето очакват още по-голяма мигрантска вълна.

Кметският наместник в селото каза за БНТ, че като такъв може да кажа, че "от време на време се появяват такива хора, бежанци, мигранти в центъра на селото, където хората веднага ми сигнализират, защото са обезпокоени заради присъствието им и съответно веднага сигнализирам РПУ- Карнобат".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo