четвъртък, 2 март 2023 г.

Бърнаут в любовта: Причините и как да го преодолеем

 

Възможно е да възникне бърнаут или “прегряване“ при онези двойки, които са изложени на много стрес. Може да се обърка с липса на любов или с желание за прекратяване на връзката, но не винаги е задължително да е така, пише Елизабет Астарджиева - vesti.bg

Първоначално прегарянето е термин, който е измислен на работното място и се отнася до „чувство на изтощение“. Това е синдром, свързан със стреса, който, натрупан, генерира демотивация да продължим с възложените задачи.

По този начин любовното прегаряне се разбира като проблем сред двойките, които са изложени на много стресови ситуации, както помежду им, така и извън връзката.    

Любовното изтощение се описва като отрицателно емоционално състояние, което, съчетано с липса на енергия, създава перфектните условия за конфликт, който се разраства много лесно и е все по-трудно да се поправи.

Въпреки че перспективата е доста лоша за двойките, изпитващи този синдром, трябва да се каже, че не всичко е загубено. Разбирайки, че основната причина за това прегаряне е стресът, е възможно да спасим връзката, като идентифицираме източниците, които влияят за това.

Както споменахме, причините за бърнаут или любовно изтощение са многобройни. Всъщност те много зависят от всеки един от членовете на връзката и тяхната индивидуална среда.

В началото е нормално любовта, страстта и разбирателството да са налични и водещи. И двамата правят каквото е по силите им и повече, за да угодят на другия и да предложат най-доброто един от друг. С течение на времето обаче се развива прекомерна самоувереност, която ги кара да се чувстват сигурни в партньора си, дори без да правят нищо за него.

Е, при двойки, които са заедно от много дълго време, този сценарий може да се случи, като е вероятна причина за прегаряне или любовно изтощение. Забравянето на специална дата веднъж може да е нормално, но малко по малко пропуските на тези видове събития ще се натрупват, създавайки стрес, както и разочарование и липса на признателност.

Една от най-честите причини за любовно прегаряне е преумората на единия или двамата партньори. Това се случва в дългите и тежки работни, които са предпоставка за по-малко време за споделяне на моменти, които укрепват връзката между партньорите. По-малко флирт, по-малко интимни моменти, по-малко разбирателство.

Тази ситуация на незаинтересованост се отразява на хората, кара ги да се чувстват неоценени и маловажни, което по-късно води до любовно прегаряне. Едновременно с това, да бъдеш в лоши отношения с партньора си повлиява негативно на работното място.

Трябва обаче да знаете, че прегарянето или любовното изтощение не е синоним на липса на любов. Това е синдром, причинен от множество променливи, който може да бъде лекуван и преодолян, ако двамата партньори го желаят.

Първата стъпка към преодоляването на любовното прегаряне, е да бъдете честни за чувствата, които изпитвате. Осмелете се да съобщите в личен момент това, което е в ума ви.

Може би е добра идея да потърсите терапия за двойки. Професионалистът може да ви помогне да осмислите чувствата си, да се научите да ги изразявате по-добре и да се придържате към обещанията си, за да спасите връзката.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата