четвъртък, 2 март 2023 г.

Повдигнаха обвинение за измама на българския "Вълк от Уолстрийт"

  

                                     Снимка: Булфото

На 6 февруари Софийската районна прокуратура е привлякла като обвиняем бизнесмена Юлиян Цолов, наричан българския "Вълк от Уолстрийт". За това съобщи БНТ, позовавайки се на източници, близки до държавното обвинение. Цолов е привлечен към наказателна отговорност за измами на стойност 800 хиляди лева и му е забранено да напуска страната. 

От Търговския регистър става ясно, че обвиняемият е създал фирма "Алтегис" ЕООД през 2014 г. с капитал от 100 лв., но го е представял за дъщерна фирма на известна компания, занимаваща се с дизайн, създаване на информационни социални мрежи, графичен дизайн и други.

По информация на bTV става дума за дружеството "Сентека", където отивали част от парите. Чрез "Алгетис" Цолов сключвал договори с различни фирми, като предлагал предимно поддръжка на сайтове или създаване на такива. Издавал и фактури, но не изпълнявал услугата, за която му е заплащано. Предполагаемата измама е действала от 2019 до 2022 г. Адвокатът му обжалва. 

Цолов е наричан българския "Вълк от Уолстрийт", след като през 2003 г. е нает от "Леман Брадърс", по-късно бил поканен и от "Креди суис", а след това и от "Морган Стенли", като всички му предлагали високи суми, за да започне работа при тях. 

"На "Уолстрийт" можеш да напуснеш по всяко време, но може и да те уволнят по всяко време. Няма едномесечно предизвестие, тръгваш си в същия ден. Дават ти два кашона да си изнесеш вещите и си отиваш моментално. Целта е да нямаш достъп до данните, за да няма злоупотреби", разказва Цолов пред NOVA през 2015 г. 

В началото на кризата през 2008 г. е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби, след 24 часа е пуснат под домашен арест, но бяга в Испания. "Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор", спомня си Юлиян Цолов.

В Марбея, Испания, е арестуван и осъден на 4 години затвор. "Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда. Това изтъкна и съдията", разказва още Цолов. 

От 2013 г. е в България, а оттогава е женен и за Мис България 2006 Славена Вътева, с която имат две дъщери.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата