сряда, 8 март 2023 г.

Русия: Избихме около 11 000 души там

 Руски ракети избиха десетки цивилни в Запорожие, тежка битка за Бахмут |  Свят | Новини от България и Света | OFFNews.bg

Рядко срещано единодушие руският военен министър Сергей Шойгу и шефът на частната военна компания „Вагнер” Евгений Пригожин обявиха, че руските сили са убили 11 000 украински войници край Бахмут само през февруари.

Двамата ожесточено се конкурират през последните месеци, като Пригожин постоянно отправя критики и обвинения към руското министерство на отбраната.

Шойгу каза, че превземането на Бахмут ще позволи на руските сили да напреднат по-навътре в Украйна, предава Си Ен Ен.

„Този град е важен отбранителен център на украинските войски в Донбас”, посочи Шойгу на военна конференция в Москва: „Завземането му ще позволи по-нататъшни настъпателни действия дълбоко в отбраната на въоръжените сили на Украйна. Няколко селища около Бахмут вече са превзети”.

Руският министър на отбраната също обвини Съединените щати, че имат стратегия за „разбиване на Русия със силата на оръжието”.

„Западните страни увеличават доставките на оръжие и военна техника за Украйна, разширяват програмите за обучение на личния състав на украинската армия”, подчерта той: „Въпреки това, тази помощ не води до успеха на украинските сили. Напротив, има значително увеличение на загубите сред личния състав на Въоръжените сили на Украйна. Само през февруари те се увеличиха с повече от 40% в сравнение с януари и възлизат на над 11 000 войници”.

По оценки на американското разузнаване обаче нападащите Бахмут руски войски са дали пет пъти повече жертви от защитаващите града украинци. Си Ен Ен не може да потвърди числата, дадени от Шойгу и Пригожин.

„Мисля, че министърът на отбраната оцени правилно. ЧВК „Вагнер” уби около 11 000 души през февруари”, посочи шефът на наемническата групировка.

В поредния си язвителен коментар, той критикува руския министър на отбраната, че не е посетил Бахмут:

„Не мога да коментирам думите на Шойгу по никакъв начин. Не го срещнах в Артемовск” (руското име на Бахмут – бел ред.)

Самият Пригожин е бил заснеман многократно в района на Бахмут. Той изчисли, че в града все още има между 12 и 20 хил. украински войници.

„Ако Бахмут трябва да бъде прочистен от тях, те трябва да бъдат унищожени – убити”, подчерта Пригожин: „Нека спокойно да убием тази мечка. Повярвайте ми, ние правим всичко за целта, въпреки че все още не ни дават боеприпаси, военна техника, оръжия и превозни средства. Сапьорни лопати след почти месец, между другото, ни бяха дадени”.

„Най-тежките битки се водят и денем, и нощем, но украинците не бягат никъде... Украинците не бягат. Те умират масово за Бахмут и се предават само в краен случай. Спрете да ги наричате страхливци. Те са същите като нас и в тях тече същата кръв”, каза Пригожин./Източник: CNN  

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата