сряда, 8 март 2023 г.

Проучване: Кето диетата крие висок риск от сърдечни заболявания

 

Кето диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да бъде свързана с по-високи нива на „лош“ холестерол и удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания като запушени артерии, инфаркти и инсулти, според ново изследване

„Нашето проучване установи, че редовната консумация на храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини е свързана с повишени нива на „лош“ холестерол – и по-висок риск от сърдечни заболявания“, казва водещият автор на изследването д-р Юлия Иатан.

„Това проучване дава важен принос към научната литература и предполага, че вредите надвишават ползите“, казва Кристофър Гарднър, професор по медицина в Stanford Prevention Research Center, който е провел клинични изпитвания на кето диетата. Гарднър не е участвал в проучването.

„Повишеният „лош“ холестерол не трябва да се отхвърля просто като незначителен страничен ефект от диета с много ниско съдържание на въглехидрати или кето диетата“, казва Гарднър, посочвайки по-високия риск от сърдечно-съдови инциденти при хората с по-високи нива на кетони в кръвта , в сравнение с тези на по-стандартна диета.

„Обосновката на нашето проучване идва от факта, че виждаме пациенти в нашата клиника за сърдечно-съдова профилактика с тежка хиперхолестеролемия след тази диета“, казва д-р Иатан по време на презентация.

Хиперхолестеролемията или високият холестерол увеличава риска от инфаркт или други нежелани сърдечно-съдови заболявания.

„Това ни накара да се чудим за връзката между тези диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, нивата на липидите и сърдечно-съдовите заболявания. И така, въпреки това, има ограничени данни за тази връзка“, каза тя.

Изследователите сравняват храненето на 305 души, които се хранят „кето“ с около 1200 души, които са на стандартна диета.
Те установяват, че хората на диета с високо съдържание на мазнини имат по-високи нива на липопротеини с ниска плътност, известни също като LDL, холестерол и аполипопротеин B. Аполипопротеин B е протеин, който покрива протеините на „лошия“ холестерол и може да предскаже сърдечно заболяване.

Изследователите също така забелязват, че общият прием на мазнини на участниците в диетата с повече мазнини е по-висок в наситените мазнини и има двойно повече консумация на животински източници (33%) в сравнение с тези в контролната група (16%)

„След средно 11,8 години проследяване – и след корекция за други рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и тютюнопушене – хората на високомазнинно хранене са имали повече от два пъти по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, като запушвания в артериите, инфаркт, инсулт и периферна артериална болест“, установиха изследователите.

Те казват още, че проучването „може да покаже само връзка между диетата и повишения риск от сериозни сърдечни заболявания, а не причинно-следствена връзка“, тъй като това е наблюдателно проучване, но техните открития заслужават допълнително проучване, „особено когато приблизително 1 от 5 американци съобщават, че са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, подобна на кето или пълна кето."

Д-р Дейвид Кац, специалист по лайфстайл медицина, който не е участвал в проучването, казва, че „има различни начини за съставяне на диета с високо съдържание на мазнини и е много малко вероятно всички те да имат еднакъв ефект върху серумните липиди или сърдечните болести“.

Повечето здравни експерти казват, че модерната кето диета, която забранява въглехидратите, за да накара тялото ви да гори мазнини, изключва здравословни храни като плодове, боб и бобови растения и пълнозърнести храни. При кето диетата вие ограничавате приема на въглехидрати само от 20 до 50 на ден – колкото по-малко, толкова по-добре. За да поставим това в перспектива, един среден банан или ябълка съдържа около 27 въглехидрати – нормата за целия ден.

„Тези групи храни, които трябва да бъдат елиминирани, за да се постигне кетоза, са основни източници на фибри в диетата, както и на много важни хранителни вещества, фитохимикали и антиоксиданти. Това е повод за загриженост за много здравни специалисти, които смятат, че кетогенната диета е вредна за здравето в дългосрочен план“, казват специалисти.

Кето е съкращение от кетоза, метаболитно състояние, което възниква, когато черният ви дроб започне да използва натрупаните мазнини, за да произвежда кетони за енергия. Черният дроб е програмиран да прави това, когато тялото ви загуби достъп до предпочитаното от него гориво – въглехидрати – и мисли, че гладува. Кето диетата съществува от 20-те години на миналия век, когато лекар се натъква на нея като начин за контролиране на гърчове при деца с епилепсия, които не реагират на други методи на лечение.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като кето, разчитат в голяма степен на мазнините, за да ви заситят. Най-малко 70% от кето диетата е съставена от мазнини.

Въпреки че можете да получите необходимите мазнини от здравословни ненаситени такива като авокадо, тофу, ядки, семена и зехтин, диетата също така позволява наситени мазнини като свинска мас, масло и кокосово масло, както и пълномаслено мляко, сирене и майонеза.

Яденето на много храни с високо съдържание на наситени мазнини увеличава производството на „лош“ холестерол в тялото, който може да се натрупа в артериите и да ограничи притока на кръв към сърцето и мозъка./Източник: edition.cnn.com    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата