четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз Трети

  

                        Снимка: Булфото

Макар желанието на крал Чарлз Трети относно концерта по случай коронацията му да е в него да участват предимно британски музиканти, както предава пресата на Острова, като дори уточнява, че монархът лично е изготвил списък с имената, които иска да види да сцената, днес стана ясно, че към тях ще се присъедини българин.

Става въпрос за родния виртуоз на цигулката Васко Василев, който ще бъде концертмайстор на оркестъра за значимото събитие, планирано да се проведе в Уестминстърското абатство след малко повече от три месеца.

Имайки предвид факта, че в Кралската опера на Лондон сънародникът ни заема същата водеща роля, която е втора по значение, след тази на диригента, не е никак изненадващо, че той ще свири на тържествата в деня, когато синът на покойната кралица Елизабет Втора ще се възкачи на престола, заемайки официално нейното място. Името специално сформирания за предстоящата церемония оркестър е "Coronation Orchestra", като той ще събере на едно място най-добрите и влиятелни музиканти от всички оркестри на територията на Великобритания, чиито изпълнения ще бъдат под диригентството на англичанина от италиански произход сър Антонио Папано, който в момента е музикален директор както на оркестъра на Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон, така и на този на Националната академия "Санта Чечилия" в Рим. Точният състав на "Coronation Orchestrа", наред с репертоарът му, все още не е обявен, като се предполага, че съвсем скоро ще бъдат уточнени.

Пред медиите у нас Васко Василев, който след изявата си на шести май, за когато всъщност е планирана службата, ще се върне у нас, за да изнесе турне в страната ни, сподели, че за него е чест да получи покана за подобно историческо събитие. Освен това той сподели, че приема ангажимента с удоволствие, вълнение и не на последно място - отговорност.

Dir.bg припомня, че преди дни стана ясно, че британските звезди Адел и Ед Шийран са отказали да пеят на въпросното шоу, честващо възлагането на короната на новия монарх. Докато 34-годишната носителката на множество награди "Грами" директно е отхвърлила отправеното ѝ предложение за участие в събитието, нейният 32-годишен колега, който също притежава завиден брой златни грамофончета, е сторил същото, защото според него ще му бъде трудно да се върне навреме в Обединеното кралство, тъй като по същото време има планирани изяви в Съединените щати.

Вестник "The Sun" изтъква, че официалният график на изпълнителката на "Easy on Me" е свободен след двадесет и пети март, когато всъщност приключва нейното шоу "Weekends With Adele", което в момента се състои всяка седмица в хотел "Caesars Palace", намиращ се в Лас Вегас. При положение че тя не е заета по време на кралската церемония, таблоидът посочва, че причината, поради която не е пожелала да се включи в нея, все още не е ясна.

Ед Шийрън има изява в Тексас на 6 май, само ден преди концерта след коронацията. Въпреки това, вътрешни хора са на мнение, че той би могъл да стигне навреме, ако реши да пътува с частен самолет, който би го отвел в Лондон за десет часа.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата