четвъртък, 23 февруари 2023 г.

Успешно завърши най-големият експеримент с 4-дневна работна седмица

  

Най-мащабният експеримент с въвеждането на 4-дневна работна седмица в света завърши с голям успех. В опита са участвали общо 61 компании във Великобритания. Служителите им са били с намалено работно време в продължение на 6 месеца - от юни до декември 2022 година.

Служителите са били по-малко стресирани и са чувствали по-добър баланс между работата и личния си живот. Една трета от компаниите в експеримента бележат ръст на приходите с над 34% спрямо същия шестмесечен период година по-рано, пише Асошиейтед Прес.

Останалата част от фирмите бележат подобрение с няколко процента или идентични финансови резултати спрямо 5-дневната работна седмица.

"Чувстваме се наистина насърчени от резултатите, които показаха многото начини, по които компаниите превръщат четиридневната седмица от мечта в реалистична политика, с множество ползи", каза Дейвид Фрейн, научен сътрудник в университета в Кеймбридж.

В експерименталното въвеждане на 4-дневна работна седмица са участвали общо 2900 работници. Мнозинството от тях съобщава за ползите пред изследователите - 71% от участвалите в изследването не са се преуморявали от задачите си, 39% са по-малко стресирани, а 48% от служителите са по-удовлетворени от работата си.

Общо 73% от служителите съобщават за повишено удовлетворение от живота си.

Понижената умора, по-добрият сън и подобрено психично състояние водят до по-плодотворни резултати на работното място. Именно това е причината 32-часовата работна седмица да не доведе до спад в приходите на компаниите. В много от случаите всъщност е установено нарастване на оборота.

Точно това откриват собствениците на ресторанта Platten's fish and chips в близост до северния бряг на Норфолк, Англия. Служителите им са по-щастливи, което се отразило на работните им резултати.

"Те идват на работа с по-добро настроение и го предават на клиентите ни. Обслужването стана по-добро и това даде резултат", коментира Кирсти Уейнрайт, генерален мениджър на ресторанта.

92% от компаниите в експеримента съобщават, че ще продължат с четиридневната работна седмица, като 30% изтъкват, че това е постоянна промяна.

Шарлот Локхарт, съосновател и управляващ директор на организацията 4 Day Week Global, каза, че "огромният успех" на пилотната програма в Обединеното кралство повтаря резултатите на по-малки предишни опити в Ирландия и САЩ.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата