четвъртък, 9 февруари 2023 г.

Делян Добрев пита кой е бил премиерът, щом бащата на Кирил Петков е купувал газ

  

                          Снимка: Bulphoto

Кирил Петков ли е бил премиерът, след като баща му Петко е летял до Турция да преговаря за газ, пита се бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

"Днес разбрахме, че не е сигурно дали Кирил Петков е бил премиер, защото баща му е ходил да договаря газ, според думите на зам.-министър Пламен Данаилов.

Толкова е смешно, все едно сме в детската градина", коментира енергийният експерт на партията в ефира на бТВ.

По-рано в четвъртък един от тримата разпитвани вчера в националното следствие - бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов, съобщи по Нова телевизия, че бащата на бившия премиер е бил ангажиран с търсене на доставчици на синьо гориво.

"Той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната политика на Петков - Весела Чернева. Летял е на държавни разноски през първата година на миналата година", съобщи разследваният Данаилов.

"Тая държава не знаем кой я е управлявал", възкликна по повод разкритието му Делян Добрев.

"Затова плащахме горивата с един лев надценка. Това, което ние твърдяхме, излезе вярно. Печелили са по 50 лева на всеки резервоар", заключи политикът от ГЕРБ. "Прокуратурата установи, че е вярно, че е купувана руска газ и е било по-скъпо, купили са газ за 2 милиарда лева без търг и конкурс. Ние като опозиция, каквото трябваше - сме го направили. Съдът ще прецени дали има престъпление", добави той, след като бившият енергиен министър Александър Николов, един от тримата разследвани по сигнала на ГЕРБ, беше и обвинен.

"В последните два дни бившите управляващи се изкараха герои. Те не били се съгласили да купуват газ с рубли. Защо тогава не направиха търг? С процедурите, които направи служебния кабинет получихме по-евтин газ с 20%. Прокуратурата смята, че е бил ощетен държавен интерес с 88 млн. евро. Според нас сумата е близо 700 милиона", коментира Делян Добрев.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата