четвъртък, 9 февруари 2023 г.

28-годишният Гьокхан Йозгьок е сънародникът ни, загинал в Искендерун

  

Гьокхан Йозгьок се казва българският гражданин, загинал в Искендерун, Южна Турция, съобщи пред БТА Хюсеин Ватансевер, председател на Дружеството за култура и подпомагане на турците от Балканите.

Загиналият 28-годишен български гражданин е работил като машинен инженер.

Ватансевер съобщи пред БТА, че Йозгьок е живеел в Адана. Работил е във фабрика на холдинга "Демир Челик" .

По-рано днес от министерството на външните работи съобщиха, че е намерено тялото на издирвания български гражданин в град Искендерун, но не беше идентифицирано.

Само в Адана има около 30 000 турски граждани с произход от България.

По данни на ДПС именно в този най-тежко пострадал район са загинали минимум 20 български изселници.

Български спасителни кучета се превърнаха в спасители на жена, намерена жива под отломките в град Атакия. Животните, обучени да намират хора под бетона, успяха да усетят и надушат човешкото присъствие под отломките.

България изпрати на помощ в Турция общо пет спасителни кучета, които да търсят хора, информира Нова телевизия, която публикува и уникално видео от спасителната операция, завършила успешно с помощта на четириногите. 

По-рано стана ясно, че с участието на българските спасители са били спасени 4-годишно дете и възрастен мъж.

"Доктор Веселин Йолов, служител на Медицинския институт на МВР, който е част от нашия екип в Турция, имаше трудната задача да окаже съдействие и пряко да участва в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция. Благодарение на неговите действия, пострадал човек получи втори шанс да оцелее. Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт", съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

Общо 78 служители на Пожарната са на територията на Турция в момента и са изградили своя лагер на стадиона в град Бесни, съобщиха по-рано от МВР. От вътрешното министерство напомнят, че Националната асоциация на доброволците в Република България организира 28 доброволци, които още на 7 февруари отпътуваха за районите, пострадали от земетресението. В помощ на първия екип днес заминаха още 20 доброволци, които ще летят с турските авиолинии.

Екипите на Българския Червен кръст, съвместно с екипа на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, работят в района на град Адана..

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

“Sportello del Consumatore” di Roma

Новините от днес и със задна дата